Голова Верховної Ради Андрій Парубій, перебуваючи з візитом у Литовській Республіці (м. Вільнюс), взяв участь у спільному брифінгу спікерів України, Польщі та Литви.

А.Парубій подякував за запрошення на цей важливий захід, привітав присутніх з річницею Конституції 3 травня і наголосив, що, згадуючи історію, маємо думати про сьогодення і завтрашній день. «Коли наші народи були разом, ми забезпечували мир і безпеку, прагнення до демократії, свободи і гідності», - сказав він, зауваживши, що сьогодні перед Литвою, Україною і Польщею стоять ті ж самі виклики. На переконання Голови Верховної Ради, ці виклики є найгострішими перед Україною та у тих регіонах, що мають спільний кордон з Російською Федерацією, де держави найбільше відчувають гібридні загрози у всіх сферах.

Україна, у першу чергу, відбиває мілітарну агресію, але небезпечні дії проводяться Російською Федерацією у сфері енергетичної безпеки, у сфері інформаційної, економічної, кібербезпеки – у всіх сферах, де відбувається атака на Європу і всі народи. У цьому контексті А.Парубій зазначив, що є прихильником більш тісної регіональної співпраці, і наголосив на важливості Міжпарламентських асамблей. У якості прикладу він назвав успішну спільну роботу МПА Україна-Польща-Литва і важливим кроком – на прикладі цієї успішної роботи – створення найближчим часом МПА Україна-Молдова-Грузія як країн, що «мають спільні окуповані території, загрози і спільні критерії європейського партнерства». Він також висловив переконання, що і Литва, і Польща докладуть зусиль на допомогу у створенні цієї асамблеї та поділяться своїм досвідом. «Ми повинні творити і реалізовувати разом спільні ініціативи», - сказав А.Парубій, нагадавши про підписання листа спікерами шести країн про неприпустимість будування проекту «Північний потік-2», що продемонструвало однаковий спільний підхід і розуміння енергетичної небезпеки з боку РФ для тиску на Європу і поширення свого впливу.

Історичні аспекти, на думку Голови українського Парламенту, не повинні вносити непорозуміння між країнами і народами. «Ми маємо знаходити такі історичні події, як сьогоднішня, про створення першої в Європі Конституції, які об’єднують наші народи, які роблять нас сильнішими. Спільне минуле має не стояти між нами, а допомагати будувати майбутнє, спільне для наших народів і вільної Європи».

У брифінгу взяли участь: Спікер Сеймаса Литовської Республіки Вікторас Пранцкєтіс, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Віце-Маршалек Сейму Республіки Польща Беата Мазурек та Керівник депутатської групи Сеймаса Литовської Республіки Андрюс Кубілюс.

Голова Верховної Ради України А.Парубій також взяв участь у Церемонії Підняття Державних Прапорів Литовської Республіки, Республіки Польща та України на площі Незалежності у м. Вільнюс.