Про це зазначив директор Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Геннадій Кузьменко в ході наради з керівниками коледжів, технікумів та професійно-технічних навчальних закладів області. Нарада відбулася вчора, 2 травня, у Вінницькій академії неперервної освіти під керівництвом заступника голови обласної державної адміністрації Ігоря Івасюка, який зауважив: «Менше місяця залишилося до проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Цьогоріч тестування буде мати значні відмінності у кількості учасників. Зі збільшенням бажаючих складати ЗНО збільшуються і ризики. Так, потрібно задіяти більшу кількість педагогічних працівників, перевізників та організаторів. Ми успішно пройшли перший етап підготовки – інформаційний, а зараз знаходимося на другому - реєстраційному».

Департамент освіти і науки Вінницької облдержадміністрації ініціював проведення наради з метою обговорення основних аспектів проведення державної підсумкової атестації з української мови і літератури у формі ЗНО для студентів вищих навчальних закладів та учнів професійно-технічних навчальних закладів. Нагадаємо, що учні вищезазначених навчальних закладів вперше братимуть участь в тестуванні.

«Цей рік має суттєві відмінності, на відміну від попередніх років. Маємо до 15 тисяч зареєстрованих учасників у Вінницькій області – це майже на 40% більше, ніж у 2017 році. Збільшилася і мережа: якщо минулого року пунктів тестування було близько 40, то цьогоріч буде працювати 59 пунктів тестування по області. Для проведення тестування з української мови та літератури, ми отримали дозвіл на відкриття пунктів в 5 округах, де чисельність учасників менша за 450 осіб. Це було зроблено з метою зменшення навантаження на перевезення учасників ЗНО. Тестування з української мови та літератури відбудеться 24 травня в 13 населених пунктах Вінницької області. Кількість залучених працівників на 24 травня становить 1800 педагогічних працівників. Серед технікумів, коледжів та закладів системи профтехосвіти до проведення ЗНО ми залучаємо 11 навчальних закладів, ще 6 навчальних закладів не є пунктами тестування, проте їх працівники залучені до проведення ЗНО», - зазначив Геннадій Кузьменко.

За словами директора Центру, вже відома система прив’язки учасників тестування до пунктів, яка розміщена на персональних сторінках учасників. Керівник також акцентував увагу на географічному етапі підготовки та закликав заздалегідь продумати трансфер до пунктів тестування.«Зважаючи на негативний досвід проведення пробного тестування з іноземної мови в п’яти областях України, ми маємо певні побоювання, проте навчання працівників здійснено, інструктаж проведений, робота з підготовки осіб майже завершена», - підкреслив Геннадій Кузьменко.