Кабінет Міністрів України в рамках продовження проектів масштабного оновлення дорожнього господарства України запроваджує європейську систему управління галуззю – з чітко окресленими вимогами до проведення робіт, визначенням відповідальності, формуванням дорожнього бюджету і системи контролю використання коштів. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Ми заклали фінансові основи подальшого розвитку. Це, передусім, можливості децентралізації, яка дозволяє наповнювати місцеві бюджети, а отже фінансувати дорожні проекти на місцях. А також Дорожній фонд, який забезпечує гарантоване, прогнозоване фінансування, - сказав Володимир Гройсман. - Вперше визначена чітка відповідальність за утримання доріг і план будівництва на 5 років».

Глава Уряду нагадав, що цього року розподіл відповідальності наступний: 123 000 км доріг місцевого значення – відтепер пряма відповідальність обласних держадміністрацій. За 46 985 км доріг державного значення відповідає «Укравтодор». А за 250 000 км доріг у населених пунктах  відповідають органи місцевої влади, передусім муніципалітети. Окрема стаття фінансування – 2,6 млрд грн – програма безпеки доріг.

«З минулого року ми втілюємо інженерні рішення, приміром, сповільнення руху на в’їздах у населені пункти, по деяких областях облаштовано нові підсвітлені червоно-білі пішохідні переходи, організовано пішохідні переходи із острівками безпеки, - зазначив Прем’єр-міністр. - Всі ці вимоги прописані в програмі «500-500-1000», яка і передбачає системне будівництво безпечних переходів, острівців безпеки та розв’язок».

Глава Уряду наголосив, що обсяги ремонту за останні 4 роки зросли на порядок. Якщо в 2014 році відремонтовано всього 120 км доріг, то в 2017-му – вже 2177 км. Якщо раніше ремонти проходили безсистемно, то зараз вони проводяться переважно за маршрутним принципом, що дає додатковий стимул економічному розвитку цілих регіонів країни.

«При грамотному управлінні ефект буде відчутний вже за короткий проміжок часу. А повне відновлення господарства відбудеться за 5-10 років», - додав Глава Уряду.