Громади, які візьмуть участь у пілотному проєкті, отримають фінансування на запровадження ключових соціальних послуг:
1) денний догляд для осіб з інвалідністю (крім дітей) та осіб похилого віку;
2) денний догляд дітей з інвалідністю;
3) підтримане проживання;
4) супровід під час інклюзивного навчання;
5) соціальний супровід при працевлаштуванні та на робочому місці;
6) тимчасовий відпочинок для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю;
7) догляд стаціонарний.
Кошти можуть отримати лише ті громади, які відповідають критеріям діяльності надавачів соціальних послуг, затверджених постановою Кабінету Міністрів України:
в територіальних громадах працюють фахівці із соціальної роботи;
в територіальних громадах визначено потреби населення у соціальних послугах в установленому порядку;
бюджетом територіальної громади передбачено кошти на фінансування соціальних послуг. Обсяг таких коштів становить не менше ніж 20 % потреби у фінансуванні соціальних послуг, надання яких забезпечуватиметься в межах проєкту, за рахунок бюджетних коштів);
визначено показники ефективності соціальних послуг, які надаються за рахунок бюджетних коштів (зокрема зменшення кількості осіб, зокрема осіб з інвалідністю, які перебувають у закладах системи інституційного догляду та виховання; збільшення кількості осіб, щодо яких вжито заходів із запобігання потраплянню до закладів інституційного догляду та виховання; збільшення кількості дітей, яким забезпечено інклюзивне навчання; зменшення кількості осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах; урахування в місцевих програмах соціального захисту та бюджетах наступних періодів видатків на соціальні послуги, які надаються на постійній основі) та щодо яких Мінсоцполітики прийме рішення про їх участь у проєкті.
Форми документів за посиланням: msp.gov.ua/documents/5788.html
«Ключові соціальні послуги мають бути доступні людині за місцем проживання – у територіальній громаді»
На Вінниччині вже є 159 штатних одиниць фахівців соціальної роботи. Більшість з ключових соціальних послуг вже надаються. І це реальна можливість громадам, що не впровадили таких соціальних послуг отримати кошти з державного бюджету та забезпечити ними мешканців своїх громад.
За консультацією щодо участі у пілотному проєкті звертатись до відділу надання соціальних послуг та взаємодії з ОТГ Департаменту соціальної та молодіжної політики обласної державної адміністрації за телефоном:
(0432) 32 72 39
(0432) 32 72 36.