Соціальне партнерство один із  методів вирішення  конфлікту

 

О. Столяренко,

головний спеціаліст  відділення НСПП у Вінницькій області

 

Соціальне партнерство на сьогодні є ключовим та важливим методом у забезпеченні стабільності соціально-трудових відносин і передбачає вирішення  соціальних конфліктів  шляхом  переговорів і вироблення ефективних методів виходу із кризових ситуацій.

 Зокрема, в рамках  співпраці  між  відділенням НСПП у Вінницькій області (далі Відділення), сторонами соціально-трудових відносин та Департаментом соціальної і молодіжної політики Вінницької ОДА (далі Департамент) 24 липня 2017 року в приміщенні Відділення  було проведено  круглий стіл. В роботі круглого столу взяли участь директор ДП «Центр державного земельного кадастру» виробнича філія «Вінницька картографічна фабрика» Савченко М.Р., начальник  управління праці та сімейної політики Департаменту Яремчук Ю.Я., начальник відділу праці та соціально-трудових відносин управління праці та сімейної політики Департаменту Курдеша І.В.,  головний спеціаліст відділу праці та соціально-трудових відносин управління праці та сімейної політики Департаменту Москалюк С.В. , а також працівники Відділення.            

Предметом засідання круглого столу стало обговорення проблеми складного економічного становища ДП «Центр державного земельного кадастру» виробнича філія «Вінницька картографічна фабрика» та вироблення спільних  можливих шляхів виходу із зазначеного становища.

Начальник  Відділення І.Андрущак, зазначив що в результаті  проведеного моніторингу   працівниками  Відділення було виявлено заборгованість із виплати заробітної плати найманим працівникам  вказаного підприємства і його стан соціально-трудових відносин  взято на облік з метою запобігання виникнення КТС(к) та підприємство занесено до бази  даних конфліктогенних підприємств Вінницької області .

 В свою чергу, директор ДП «Центр державного земельного кадастру» виробнича філія «Вінницька картографічна фабрика» М. Савченко повідомив присутніх що станом на 20.07.2017 року  підприємство має заборгованість з оплати праці в сумі 409,2 тис.грн., в тому числі , 327,4 тис.грн. - заробітна плата  з фонду оплати праці, 81,8 тис.грн. – вихідна  допомога, яка нарахована звільненим працівникам в зв’язку із невиплатою заробітної плати.  

 Заборгованість утворилась за період  з січня по грудень  2015 року і спричинена недостатністю обсягів виробництва (з 2009 року державні замовлення взагалі відсутні) . Крім того, М.Савченко зауважив, що в непростих для підприємства умовах вдалося погасити 50,2 % заборгованої  заробітної плати найманим працівникам.

 Наразі ДП «Центр державного земельного кадастру» виробнича філія «Вінницька картографічна фабрика»  за рахунок надання поліграфічних послуг виплачує поточну  заробітну плату найманим працівникам з відповідними податками, утримує та охороняє приміщення, сплачує комунальні платежі за електроенергію та водовідведення. Недостатність обсягів виробництва змусила керівництво підприємства  застосувати умови  неповного робочого часу. Так зайнятість на підприємстві за 2015 рік становила 31,5 %, 2016 рік – 36%, І півріччя 2017 року – 52,2%.

Учасники круглого столу обговоривши актуальні проблеми ДП «Центр державного земельного кадастру» виробнича філія «Вінницька картографічна фабрика»  прийняли рішення про ініціювання розгляду кризового економічного стану підприємства на засіданні комісії Вінницької ОДА з питань погашення заборгованості заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат .

Також, Відділенням досягнуто домовленості  щодо продовження співпраці між Департаментом у відповідному форматі для того щоб виробити реальні рекомендації в непростих соціально-економічних ситуаціях на окремо взятих підприємствах області. Разом з тим обговорено подальші  спільні дії по здійсненню постійного інформування  з питань, що належать до їх компетенції, з метою своєчасного врегулювання випадків дестабілізації, вжиття заходів по підвищенню рівня правової культури сторін соціально-трудових відносин.

У підсумок роботи круглого столу начальник  відділення НСПП у Вінницькій області  І.Андрущак підкреслив, що  подальша плідна співпраця матиме позитивний вплив на  стабільний стан  соціально-трудових відносин у трудових колективах області, на підвищення рівня правової культури сторін соціального діалогу.