Гідрометеорологічні умови

Гідрометеорологічні умови на період з 17 по 20 липня

Метеорологічна обстановка: На Вінниччині температурний режим вищий норми.  Місцями короткочасний дощ, грози.

17 липня вдень:     Хмарно з проясненнями, місцями короткочасний дощ, місцями грози.

 Вітер північно-західний, 7-12 м/с.

Температура 21…26° тепла.

18-19 липня:    Хмарно з проясненнями, 18.07 короткочасний дощ, місцями грози,

19.07 вночі невеликий           дощ, вдень короткочасний дощ, місцями грози.

Вітер північно-західний, 7-12 м/с.

Температура вночі 15…20°, вдень 22…27° тепла.

За попередніми даними:

20-21 липня:  Мінлива хмарність, вночі невеликий короткочасний дощ, вдень короткочасний дощ.

Вітер північно-західний, 5-10 м/с.

Температура  вночі 15…20°, вдень 23…28° тепла.

Гідрологічна  обстановка:

На водних об’єктах області коливання рівнів води в залежності від інтенсивності опадів.

Використовувався матеріал прогнозу погоди

Вінницького обласного центру з гідрометеорології

Ймовірність виникнення надзвичайних ситуацій і подій

Під час грози можливі тимчасові ускладнення у роботі енергетики, звязку, сільського господарства, не виключене ураження блискавкою.

Існує ймовірність виникнення надзвичайних ситуацій чи подій, пов'язаних із лісовими пожежами та пожежами хлібних масивів.

Враховуючи метеорологічну обстановку Департамент цивільного захисту ОДА пропонує продовжувати роз'яснювальну роботу серед населення попереджувального характеру про:

дотримання правил поведінки на водних обєктах;

можливі отруєння дикорослими грибами, недоброякісними продуктами харчування;

обмежене відвідування лісів та в" їзду до них транспортних засобів;

уникнення ураження блискавкою

 

 

 

ПАМ’ЯТКА ГРИБНИКУ 

Якщо ви досить обізнаний грибник та маєте відповідні знання і досвід, збираючи гриби, вам буде необхідно суворо дотримуватись основних правил для уникнення випадкових помилок, що можуть призвести до отруєнь. Правила потрібно добре запам'ятати і використовувати під час  збору грибів та  при їх приготуванні.

 Правила і поради щодо збирання грибів, попередження отруєнь ними

 Збирайте гриби правильно та безпечно!

1. Збирайте в лісі лише ті гриби, про які Ви точно знаєте, що вони їстівні.

2. Гриби, які Вам незнайомі, або ті, які викликають сумніви, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більш у сирому вигляді.

3. Ніколи не збирайте і не вживайте гриби, які у підстави ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою (наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора)та не пробуйте їх на смак.

4. Коли Ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливої ознаки, яка зазначена у попереднім правилі.

5. Якщо ж Ви збираєте в лісі печериці, то особливу увагу звертайте на колір платівок. Ніколи не збирайте і не їжте "печериці", що мають платівки білого кольору. У справжніх їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють. У смертельно отруйної блідої поганки,яка зовні схожа на печериці, пластинки завжди білого кольору.

6. Якщо Ви збираєте для засолення вовчянки, чорнушки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, обов'язково перед відварюванням і засоленням вимочіть їх, щоб видалити гіркі, шкідливі для шлунку речовини. Так само варто обійтися й з валуями і сироїжками, що мають їдкий і гіркий смак.

 7. Під час збору зморшків потрібно пам'ятати про правила їхнього приготування, адже недотримання цих правил може викликати важке отруєння. Спочатку зморшки кип'ятять у воді протягом 7-10 хвилин, відвар обов'язково виливають. Лише після такої попередньої обробки зморшків їх  можна далі варити, жарити і вже тоді вживати.

8. Ніколи не збирайте і не їжте переспілі гриби, червиві або зіпсовані.

9. Також ніколи не  вживайте  грибів  сирими.

10. Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це хибне уявлення!

11. Не збирайте гриби, навіть їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг  та поблизу  залізниці. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними для  їжі.

 12.Принесені додому, гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі переспілі, в'ялі та ті гриби,з приводу  яких ви вагаєтеся, чи дійсно вони їстівні,  потрібно, не шкодуючи, викинути.

13. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а капелюшок гриба ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки і мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом.

14.Гриби повинні бути піддані кулінарній (термічній) обробці  в день збору або не пізніше наступного ранку.

 - Попередьте отруєння грибами!

 Слід пам'ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати  люди з хворобами шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Гриби  також не є  дитячою їжею, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати гриби вагітним та тим жінкам, що годують груддю.

 А що ж робити, якщо людина отруїлася грибами? При перших ознаках отруєння необхідно терміново звернутися за медичною допомогою у «Службу екстреної медичної допомоги 103», адже самолікування може значно погіршити стан здоров’я постраждалого!

 Перші ознаки отруєння з'являються через 30 хвилин - 1 годину, а інколи й 2 години. Після вживання отруйних грибів виникає нудота, блювота, сильні болі в животі, діарея, губи й нігті синіють, пульс уповільнюється, серцебиття слабшає, з'являються судоми. Загальний стан людини  різко погіршується.

При перших ознаках отруєння необхідно терміново викликати професійних медиків, які нададуть постраждалому адекватну медичну допомогу.

 До прибуття медпрацівників необхідно:

  • очистити шлунок від їжі; для цього постраждалому потрібно випити велику кількість води та викликати блювоту;
  • укласти постраждалого в ліжко на живіт, до ніг покласти грілку, очікувати на прибуття лікаря.

  Не викидайте недоїдені гриби, адже  Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм людини.

 Ніякого самолікування! Пам’ятайте,чим більше токсинів потрапило у кров, тим важчим буде перебіг отруєння, складнішим лікування.

 До прибуття лікаря суворо забороняється їсти та вживати спиртні напої.

 БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я  та  ЗДОРОВ’Я  ВАШИХ  РІДНИХ!

 НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ЦЗ ТА БЖД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ сумісно з ДЕПАРТАМЕНТОМ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ

 

 

ОБЕРЕЖНО -  СОНЦЕ!

Інформаційний плакат

 

 ПАМ'ЯТКА
щодо попередження
отруєння грибами 

Г Р И Б И    - це одне з найцікавіших і найтаємніших явищ природи, цінний харчовий продукт, однак серед грибів багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для отруєння досить з'їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більш як у 50 % випадків.

Бліда поганка - смертельно отруйний гриб. Шапинка зеленувата, жовтувата, біла, а плівчасті залишки покривала на ній бувають рідко. Пластинки до старості білі. Ніжка біла, з ніжним кільцем; внизу подібна на бульбу, з піхвою. М'якуш і споровий порошок білі. Бліду поганку легко сплутати з печерицями, зеленками та сироїжками.

З білим грибом можна сплутати і такі неїстівні гриби як жовчний (гірчак) та чортів. У них своєрідний неприємний запах. М'якуш на зломі стає рожевим, чого не має у білого гриба.

Бувають неспецифічні отруєння їстівними грибами, які акумулювали трупну отруту, хімічні речовини, отрутохімікати, радіонукліди, що потрапили у зони їх росту. 

Розрізняють чотири групи отруєння людей грибами, у тому числі:

І група - отруєння грибами строчками, виявляється через 6-10 годин, з'являється слабкість, нудота, блювота, іноді розлад шлунку.

ІІ група - отруєння блідою поганкою і близькими до неї видами грибів, виявляється через 8 - 24 години, раптові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зниження температури, висока імовірність смертельних наслідків.

ІІІ група - отруєння мухоморами виявляється через 30 хвилин - 6 годин, появляється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Рідко наступає смерть.

ІV група - отруєння опеньками несправжніми, жовчним і чортовим грибом та неспецифічне отруєння їстівними грибами при неправильному приготуванні, зберіганні та заготівлі. Відсутні загальні ознаки отруєння, яке виявляється через 30 хвилин - 2 години розладнанням шлунково-кишкового тракту. 

У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі спільні ознаки недуги: болить усередині, розладнується шлунок, нудить, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість. Спостерігається також зміна зіниць. Одна стає вужча, друга ширша. Буває, що іноді у хворого з'являються зорові і слухові галюцинації, конвульсії, марення. Після збудження наступає втрата свідомості, при цьому спостерігається посмикування деяких м'язів. Найчастіше обличчя і пальців рук.

Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини. Дещо можна зробити хворому до того, як прийде лікар. Насамперед треба прикласти до живота і ніг грілки. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба як найшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, а тоді визвати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів.

Після цього рекомендується дати хворому міцного чаю, кави або молока. Але поки прийде лікар, не годувати. І, звичайно, не можна давати хворому спиртних напоїв, оцет, бо вони сприяють всмоктуванню отрути. Щоб установити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів.  

 

Профілактика отруєння грибами заключається у наступному:

  1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.
  2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.
  3. Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів.
  4. Не збирайте ніяких грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон. 
  5. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.
  6. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.
  7. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.
  8. Обов'язково перевіряйте гриби на радіоактивність.
  9. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.

При збиранні грибів необхідно дотримуватись певних правил:

  1. Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви знаєте напевне, що вони їстівні.
  2. Гриби, яких ви не знаєте чи які викликають у вас сумнів, не кладіть у їжу і не пробуйте сирими на смак.
  3. Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення, вольву (як у червоного мухомора), не куштуйте їх.
  4. Коли збираєте пластинчаті гриби, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся брати їх цілою ніжкою, щоб не допустити помилки, про яку згадано у попередньому пункті.
  5. Збираючи для засолювання вовнянки, чорнушки, грузді, підгрузди та інші гриби, що мають молочний сік, обов'язково вимочіть їх і добре виполощіть у холодній воді, аби вимити гірку шкідливу для шлунку речовину. Те саме треба зробити з валуями, сироїжками, що мають їдкий, гіркий присмак, та із свинушками.
  6. Назбиравши сморжів і зморшків, не забувайте, що їх неодмінно слід перекип'ятити (7-10 хвилин) у воді, щоб виварити отруту; воду після кип'ятіння вилити.
  7. Ніколи не збирайте і не їжте грибів перезрілих, переслизлих, зморхлих, червивих, зіпсованих.
  8. Не їжте сирих грибів.
  9. Якщо ж зустрінете в лісі бліду поганку, краще знищіть її. Червоний мухомор залишайте для лосів. 

Деякі народні способи визначення отруйності грибів, якими не слід користуватися:

  1. Опущена у відвар грибів срібна ложка чи срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби. Потемніння срібних предметів залежить від хімічного впливу на срібло амінокислот, в яких є сірка (утворюється сірчане срібло чорного кольору). Такі амінокислоти є і в їстівних грибах, і в отруйних.
  2. Якщо цибулина або часник, які варяться разом з грибами, буріють або синіють, серед їстівних є отруйні гриби.  Однак, побуріння чи почорніння цибулі і часнику можуть викликати як отруйні, так і не отруйні гриби залежно від наявності в них ферменту тирозинази.
  3. Отруйні гриби обов'язково викликають скисання молока. Молоко скисає від наявності ферменту типу пепсин і органічних кислот, які можуть бути як в їстівних грибах, так і в отруйних.
  4. Личинки комах слимаків не їдять отруйних грибів. Личинки і слимаки поїдають і отруйні, і їстівні гриби.

5. Отруйні гриби обов'язково мають неприємний запах, а їстівні - приємний.  Бліда поганка пахне майже так, як і печериця.

  

 

Будьте обережні з вогнем! 

Із настанням теплої погоди природні пожежі стають для навколишнього середовища справжнім лихом. Навесні торішня трава швидко висихає і легко загоряється від сірника, цигарки. Мешканці приватних житлових будинків та дач активно починають наводити лад у домогосподарствах, спалюючи гілки, суху траву та різний непотріб. Дуже часто вогонь виходить з-під контролю людини. Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні. Вони завдають шкоду як господарствам так і лісовим насадженням. Зупинити вогонь, що набрав сили, буває  дуже непросто.

При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на сільськогосподарських угіддях завжди існує загроза перекидання вогню на природні ділянки. Саме із спалювання стерні та соломи на полях починається більшість пожеж у природних екосистемах. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

 

 Шановні   громадяни!

       Перебуваючи на відпочинку за містом, пораючись на городах, присадибних ділянках, прибираючи на прилеглих територіях установ, підприємств та організацій, завжди дотримуйтесь правил пожежної безпеки!

  • Не кидайте непогашені сірники або цигарки.
  • Перш ніж розпалити багаття, розчистіть місце під нього від сухої трави у радіусі 1- го метра.
  • Не залишайте непогашеного вогнища. Залийте його водою.
  • Не відходьте від нього доти, доки йде дим або пара.
  • Якщо ви помітили пожежу, що починається, намагайтеся загасити її самі підручними засобами. Іноді досить просто затоптати полум’я.
  • Якщо пожежа набрала сили і ви не можете погасити її самотужки, терміново зателефонуйте в оперативно – рятувальну службу за номером «101».

  

ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗАГОРАННЯ ОЧЕРЕТУ ТА ДІЇ ПРИ ЙОГО ЛІКВІДАЦІЇ 

Щорічно, внаслідок займання очерету на фоні сильного вітру, виникають масові пожежі в плавнях, які призводять до загибелі тварин, птахів, знищення дерев та майна садівничих товариств. Ліквідація пожеж ускладнюється неможливістю оперативно дістатися до осередку займання.

В цих умовах дотримуйтесь попереджувальних дій, для чого:

організовуйте протипожежні розриви між очеретом та садовими ділянками;

своєчасно прибирайте території захаращені сміттям, обрізаними гілками дерев;

організовуйте вивіз сміття та інших відходів, не захаращуйте проходи;

не організовуйте складання легкозаймистих матеріалів поблизу очерету;

не дозволяйте дітям розводити вогнища;

засипайте вугілля після приготування їжі на відкритому вогні та заливайте ці місця водою;

проводіть відповідні інструктажі з рідними та близькими людьми на випадок дій при виникненні пожежі;

створюйте добровільні пожежні дружини з сусідами, попередньо обговоривши спільні дії;

відпрацьовуйте з сусідами Порядок дій для евакуації людей на приватних човнах при масштабних пожежах;

майте під рукою складений заздалегідь довідник телефонів на випадок виникнення пожежі;

не забудьте вимкнути пристрої для припинення постачання електроенергії;

дотримуйтесь Правил безпеки при гасінні пожежі.

 

Будьте обережні на водних об'єктах  під час купання !

ВАРТО ПАМ'ЯТАТИ, ЩО ОСНОВНИМИ УМОВАМИ БЕЗПЕКИ Є:

купайтеся краще вранці чи ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання. Температура води повинна бути не нижче +17 °С, в більш холодній - перебувати небезпечно;

плавайте у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3 - 5 хвилин;

не входьте, не пірнайте у воду в незнайомих місцях, у стані алкогольного сп'яніння;

якщо немає поблизу обладнаного пляжу, вибирайте безпечне для купання місце з поступовим схилом та твердим і чистим дном. У воду заходьте обережно;

не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах;

якщо вас захопило течією, не намагайтеся з цим боротися. Необхідно пливти униз за течією, поступово, під невеличким кутом, наближаючись до берега;

не розгублюйтеся, навіть якщо ви потрапили у вир. Необхідно набрати побільше повітря в легені, зануритися у воду і зробивши сильний ривок вбік, спливти;

дуже обережно плавайте на надувних матрацах, автомобільних камерах і надувних іграшках. Вітром або плином їх може віднести дуже далеко від берега;

не допускайте грубих ігор на воді, що пов'язані з обмеженням руху рук і ніг у воді;

купання дітей, ні в якому разі, не повинно проходити без нагляду дорослих, які добре вміють плавати;

ні за будь-яких умов не лишайте біля води малят;

Нне наближайтесь до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас.

ПІД ЧАС КУПАННЯ  ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

залазити на попереджувальні знаки, буї, бакени;

стрибати у воду з човнів, катерів, споруд, не призначених для цього;

пірнати з містків, дамб, причалів, дерев, високих берегів;

використовувати для плавання такі небезпечні засоби, як дошки, колоди, камери від автомобільних шин та інше знаряддя, не передбачені для плавання;

плавати на плавзасобах у місцях, відведених для купання;

забруднювати воду і берег, прати білизну й одяг у місцях, відведених для купання;

порушення цих правил залишаються головною причиною загибелі людей на воді.

 

НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПОСТРАЖДАЛИМ НА ВОДІ:

покладіть постраждалого на спину, на тверду поверхню;

однією рукою відкрийте йому рота, пальцями іншої руки, загорнутими у серветку або чисту носову хустинку, видаліть з порожнини рота пісок, мул та інше;

рукою, підкладеною під потилицю, максимально розігніть хребет в шийному відділі, за підборіддя висуньте вперед нижню щелепу, утримуючи її в такому положенні однією рукою, другою стисніть крила носу;

наберіть повітря у свої легені, щільно охопіть відкритий рот  потерпілого та зробіть пробне вдування повітря в його легені, водночас "краєм ока" контролюйте підіймання грудної клітки. Якщо щелепи постраждалого щільно стиснуті або є пошкодження щелепи, язика, губ, проведіть штучну вентиляцію не методом "рот в рот", а "рот в ніс", затискаючи при цьому не ніс, а рот. Кількість вдувань - 16-20 за хвилину;

для зовнішнього масажу серця розташуйтесь збоку від хворого; основу долоні однієї кисті руки покладіть на передньо-нижню поверхню грудини, основу другої долоні впоперек першої, розігніть руки в ліктьових суглобах. Робіть ритмічні поштовхи всією масою тулуба, зміщуючи грудину в напрямку до хребта з частотою 80-100 рухів за хвилину;

у випадку, коли рятувальник один, співвідношення кількості вдувань до натискувань на грудину 1:5, якщо рятувальників двоє - 2:15;

через кожні 2 хвилини серцево-легеневу реанімацію необхідно на декілька секунд припиняти для перевірки, чи не з'явився пульс на сонних артеріях. Масаж серця та штучну вентиляцію легень необхідно проводити до відновлення дихання, пульсу, звуження зіниць, покращення кольору шкіри.

 

Знання та суворе дотримання правил охорони життя

та поведінки людей допоможуть вам і вашим сім’ям

зберегти життя та здоров’я  під час відпочинку

 

Навчально-методичний     центр    ЦЗ    та    БЖД    Вінницької   області

сумісно з Департаментом цивільного захисту облдержадміністрації

   

  

 

  

 

"Гаряча лінія" голови облдержадміністрації Валерія Коровія з питань протидії корупції та додержання законодавства з питань праці і зайнятості населення та захисту прав інвесторів
тел.: (0432) 61-45-26
e-mail: stop_korupcia@vin.gov.ua

Повідомлення про корупційне правопорушення

Архів новин

Липень 2018
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

© Вінницька обласна державна адміністрація.

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International 21050 м. Вінниця вул. Соборна 70 Тел. (0432) 59-21-10, Тел./факс 59-21-28 email: oda@vin.gov.ua