Гідрометеорологічні умови

Гідрометеорологічні умови на період з 18 по 21 вересня

 

 

Гідрометеорологічні умови на період з 18 по 21 вересня

Метеорологічна обстановка:  На Вінниччині тепературний режим дещо вищий норми. Опадів не прогнозується. Передбачається переважно надзвичайна 5-го класу пожежна небезпека.

18 вересня вдень:    Мінлива хмарність, без опадів.

                                        Вітер південно-західний, 3-8 м/с.

Температура  20-25°.

19-20 вересня: Мінлива хмарність, без опадів.

Вітер південно-західний, 5-10 м/с.

Температура вночі 9-14°,  вдень 23-28°.

За попередніми даними:

21-22 вересня:    Мінлива хмарність,  без опадів.

Вітер східний, 5-10 м/с.

Температура вночі 10-15°, вдень 23-28°.

Гідрологічна  обстановка:

На річках обласні невеликі коливання рівнів води. 

Використовувався матеріал прогнозу погоди

Вінницького обласного центру з гідрометеорології

Ймовірність виникнення надзвичайних ситуацій і подій

Враховуючи метеорологічну обстановку Департамент цивільного захисту ОДА рекомендує продовжувати роз'яснювальну роботу серед населення попереджувального характеру про:

дотримання правил поведінки на водних об'єктах;

заборону розведення багаття у лісах, лісосмугах та в присадібних ділянках (памятка «Не спалюйте опале листя, суху траву та дрібне сміття!» додається);

запобігання можливості отруєння дикорослими грибами; 

дотримання технології приготування їжі та її зберігання.

 

 

 

ПАМЯТКА НАСЕЛЕННЮ

 

Постала одна з найгостріших екологічних та соціальних проблем – масове спалювання опалого листя, сухих гілок. Деякі мешканці вважають своїм обов’язком підпалити суху траву чи листя в полях, лісопарках, в смугах відводу автодоріг.

Спалювання рослинних залишків призводить до забруднення повітря, проблем зі здоров’ям у людини та підвищує небезпеку виникнення пожеж. Категорично заборонено спалювання рослинних залишків на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок за умови дотримання вимог щодо охорони атмосферного повітря.

Заборонено спалювання всіх видів відходів на прибудинкових територіях і в сміттєзбірниках, на території зелених насаджень. Самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу тягне за собою адміністративну відповідальність.

Чим шкідливе спалювання опалого листя і сухої та сміття трави?

Дим від спалювання листя - це концентрована сильнодіюча токсична суміш, яка, досягаючи найглибших ділянок легень, утворює там комбінації осаджених токсичних елементів, що заважають процесу засвоєння кисню в організмі. 

Окремі продукти згорання листя і особливо пластикових відходів, які потрапляють в купи сміття, є канцерогенними сполуками, що спричиняють розвиток ракових клітин.

Спалювання рештків рослин і опалого листя небезпечне ще й тим, що може перерости у неконтрольоване горіння. А це  в свою чергу може призвести до пожежі.

Альтернатива спалюванню – компостування органічних відходів. Тому при наведенні ладу біля своїх садиб, на городах, прибудинкових територіях намагайтеся не шкодити довкіллю, а отже і своєму здоров’ю та здоров’ю оточуючих. Ваше здоров’я у Ваших руках.

Працівники Муніципальної поліції Вінниці попереджають, що за спалювання опалого листя та відходів рослинного походження порушників Правил благоустрою міста штрафуватимуть від 340 до 1360 гривень. З 1 жовтня до 15 листопада ситуацію з паління багать щодня контролюватимуть мобільні групи.

 

 Навчально-методичний центр цивільногозахисту                          

та безпеки життєдіяльності Вінницької області сумісно              

з Департаментом цивільного захисту облдержадміністрації

 

 

 

Пам’ятка населенню

 

Поведінка при виявленні вибухонебезпечних предметів часів Великої Вітчизняної війни 

Під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років на території Вінницької області, як і по всій Україні, проходили важкі бої.

Іще в ході війни по мірі звільнення тимчасово окупованих міст і сіл, проводилися роботи по розмінуванню. Бійці-сапери та мінери знешкоджували велику кількість різних боєприпасів і очистили від них територію України. Але окремі вибухонебезпечні предмети ще можна знайти на берегах водоймищ, в ярах, лісах та інших місцях в період весняних паводків, дощів, при виконанні польових та будівельних робіт. Випадково знайшовши вибухонебезпечні предмети, деякі громадяни, особливо діти, торкаються до них, а інколи роблять спробу розібрати їх, палять на багаттях, б’ють, кидають, в результаті чого виникають нещасні випадки.

Тому необхідно, щоб все населення, особливо діти, мали чітке уявлення про грізну силу, що зберігається у вибухонебезпечних предметах, і чітко знали правила поведінки при їх знаходженні.

Вибухонебезпечні предмети

Всі боєприпаси (артилерійські міни, снаряди, реактивні та інженерні міни, авіабомби, ручні гранати та інше) споряджаються вибуховими речовинами і можуть вибухнути від удару, тертя, струсу та при іншому механічному або тепловому впливі.

Варто пам’ятати, що зовнішній вигляд боєприпасів від тривалого перебування їх в грунті сильно змінюється: вони деформуються, покриваються іржею. Тому при виявленні незнайомих предметів їх не треба торкатися, тому що вони можуть бути вибухонебезпечними.

У разі виявлення схожих на боєприпаси предметів:

а) Дії дорослих:

визначити місце знахідки небезпечних предметів;

виставити тимчасову охорону, огорожу (захищення) або пам’ятну віху;

довести до присутніх, що торкатися до них забороняється, так як це загрожує життю;

негайно сповістити в місцеві органи влади, міліцію про знахідку;

до прибуття працівників міліції взяти місце і предмет під нагляд;

не допускати на місце знахідки інших людей, особливо дітей.

б) Дії дітей:

визначити місце знахідки;

не торкатися знахідок самому і не дозволяти іншим;

про знайдені предмети негайно сповістити дорослих (батьків, в школу, в міліцію, найближчу установу);

запам’ятати дорогу до того місця, де була виявлена знахідка і поставити пам’ятну

 

 

 

 

Пам'ятка для населення

Як вберегтися від отруєння грибами?

Отруєння грибами характеризується тяжким клінічним перебігом і високою летальністю, що зараховує їх до найбільш небезпечних захворювань харчового походження.

Симптоми отруєння виявляються через 5-7 годин після вживання (якщо причиною отруєння є консервований продукт, то набагато швидше): судоми, гострий біль у животі, нудота, блювання, запаморочення, сповільнений пульс.

При перших ознаках отруєння, навіть легкого, слід негайно звернутися до медичного працівника або відправити постраждалого до лікарні. До прибуття лікаря хворому необхідно надати першу допомогу.

Передусім слід очистити шлунок і кишківник постраждалого від їжі, давши йому випити 4-5 склянок охолодженої кип’яченої води або содового розчину (одна чайна ложка питної соди на склянку води) і штучно викликати блювоту, дати проносне. Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння і призначити правильне лікування.

  Необхідно пам’ятати, що гриби є «важкою їжею», яка протипоказана дітям до 12-14 років, людям похилого віку та особам, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

Для запобігання можливості отруєння грибами необхідно дотримуватись  наступних порад:

  • збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні;
  • гриби, які ви не знаєте або ті, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі;
  • ніколи не збирайте і не вживайте в їжу перестиглі, червиві, ослизлі гриби;
  • гриби обов’язково піддавайте ретельній термічній обробці;
  • не вживайте гриби, зібрані в екологічно небезпечних місцях (вздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок, у промислових зонах тощо);
  • не пробуйте на смак будь-які сирі дикорослі гриби;
  • не варто купувати гриби поза дозволеними місцями торгівлі та у випадкових осіб.

  Оскільки отруєння можуть виникати не тільки при вживанні отруйних грибів, необхідно пам’ятати, що при порушенні технології заготівлі навіть їстівні гриби можуть становити небезпеку для здоров’я.

  Консервувати гриби слід вкрай обережно, оскільки їх дуже важко повністю відмити від часточок ґрунту, у якому можуть знаходитися спори ботулізму. До того ж, у домашніх умовах неможливо досягти такої стерилізації, як на промисловому підприємстві. Тому гриби краще сушити, варити, солити, маринувати, не закупорюючи банки герметичними кришками, адже збудник ботулізму розвивається тільки за відсутності кисню.

  Варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим. Категорично забороняється зберігати в морозильнику (якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки) свіжі гриби довше 2-3 днів. Навіть у їстівних грибах згодом починають виділятися отруйні речовини, які не зникнуть при варінні і смаженні.

В жодному разі не можна довіряти існуючим небезпечним забобонам, зокрема:

  • «Всі їстівні гриби мають приємний смак». Твердження невірне і може призвести до трагічних наслідків. Так, бліда поганка має добрий присмак без будь-яких неприємних особливостей. Це характерно й для мухомора червоного;
  • «Отруйні гриби обов’язково повинні мати неприємний запах, а їстівні – приємний». Смертельно отруйна бліда поганка та червоний мухомор, особливо молоді екземпляри, мають досить приємний запах. Більш того, запах блідої поганки нагадує запах печериць. Лише деяким отруйним грибам властивий неприємний запах;
  • «Всі гриби у молодому віці їстівні». Бліда поганка однаковою мірою смертельно отруйна як у молодому, так і в зрілому віці;
  • «Личинки комах і слимаки не їдять отруйних грибів. Тому червиві гриби можна вживати в їжу без побоювання». Насправді як слимаки, так і личинки комах їдять отруйні гриби;
  • «Якщо гриб отруйний, то в його відварі стають чорними срібні предмети, бурими – цибуля або часник». Потемніння срібних предметів залежить від хімічної дії на срібло амінокислот, які містять сірку, в результаті цього утворюється сірчисте срібло чорного кольору. Такі амінокислоти є як у їстівних, так і в отруйних грибах.

  Дотримання правил збирання та приготування грибів – справа надзвичайно відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити тяжке отруєння і призвести до летальних наслідків.

 

   

   

 

  

 

"Гаряча лінія" голови облдержадміністрації Валерія Коровія з питань протидії корупції та додержання законодавства з питань праці і зайнятості населення та захисту прав інвесторів
тел.: (0432) 61-45-26
e-mail: stop_korupcia@vin.gov.ua

Повідомлення про корупційне правопорушення

Архів новин

Вересень 2018
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30