На виконання доручення Президента України Петра Порошенка та відповідно до розпорядження голови Вінницької райдержадміністрації «Про раду регіонального розвитку Вінницького району», у Писарівській, Луко-Мелешківській, Сосонській, Стрижавській  територіальних громадах відбулось обговорення  Перспективного плану  розвитку територіальних громад на 2019-2021 роки.

До обговорення долучилися заступник голови райдержадміністрації Олег Бегус, начальники структурних підрозділів райдержадміністрації, установ району та місцеві підприємці.

Голова райдержадміністрації Михайло Демченко наголосив: «Завдяки злагодженій роботі Уряду, при підтримці Президента України, порозуміння і єдності усіх гілок влади, спільній командній роботі  в країні впроваджується ряд ключових реформ. Одна із них – це децентралізація, яка полягає в добровільному об’єднанні територіальних громад. Формування ОТГ базується на методиці формування спроможних територіальних громад. Процес об’єднання є неминучим і наближається до завершення. Після завершення реформи децентралізації, будуть більші фінансові можливості для громад, кошти залишатимуться в сільському бюджеті, разом з тим і зросте ефективність їх раціонального використання. Ті громади, які добровільно не об’єднаються до 2020 року будуть розподілені або доєднані до інших ОТГ. Після децентралізації буде впроваджуватись адміністративна реформа».

Керівник району Михайло Демченко зазначив, що спільно ми маємо обговорити першочергові об’єкти, які потрібно внести до Перспективного плану на 2019-2021 роки . Фінансування буде здійснюватися з різних джерел фінансування. Також будемо залучати кошти з грантової діяльності.

За 4 роки до Писарівської територіальної громади з районного бюджету на проведення робіт на об’єктах соціальної сфери  використано 1 554,027 тис. грн., з обласного – 106,5 тис. грн. Обговоривши проблематику, до Перспективного плану внесли - добудову Писарівської ЗОШ І-ІІІ ст.; завершення робіт по будівництву водогону сіл Писарівка, Щітки; реконструкція системи пічного опалення на радіаторне Щітецької СЗШ І-ІІ ступенів з встановленням опалювального пункту на твердому паливі; ремонт доріг.

Голова Лука-Мелешківської ОТГ Володимир Сич зазначив, що бюджет територіальної громади у 2018 року склав близько 43 млн.грн. на території громади створено відділи, комунальні установи та ведуться переговори щодо приєднання інших сіл до ОТГ.

В Лука-Мелешківській територіальній громаді за 4 роки з районного бюджету на проведення робіт в закладах соціальної сфери використано 4424,7 тис. грн., державного -  3862,8 тис. грн:, в т.ч. субвенції на соціально-економічний розвиток в сумі 1362,8 тис. грн., державного фонду регіонального розвитку – 1400,0 тис. грн. До Перспективного плану внесли: реконструкція опорної школи в с.Лука-Мелешківська; будівництво нової лікарні; реконструкція будинку культури; будівництво спортивного комплексу в с.Іванівка; ремонт доріг.

За період 2015-2018 роки  на території Сосонської територіальної громади реалізувалися соціально-значущі проекти  за допомогою спільних зусиль всіх гілок влади. 2018 рік для жителів села став знаменний, адже на території села відкрили нову школу. Активні роботи розпочались із 2012 року, фінансування яких здійснювалось з ДФРР і частково – з обласного та районного бюджетів. Також не менш важливою подією для найменших жителів села було відкриття нового дитячого садочка, якого не було 22 роки.

Після активного обговорення до Перспективного плану внесли будівництво амбулаторії, водогону та доріг; капітальний ремонт будинку культури (перекриття, утеплення), встановлення та відкриття дитячого і спортивного майданчиків.

За 4 роки до Стрижавської територіальної громади  з районного бюджету на проведення робіт на об’єктах соціальної сфери  використано 3398,09 тис. грн., державного бюджету всього  31,1 млн. грн:, в т.ч. субвенції на соціально-економічний розвиток в сумі 5,2 млн. грн., державного фонду регіонального розвитку – 25,5 тис. грн., субвенції на розвиток та утримання доріг - 407,6 тис. грн., обласного природоохоронного фонду на будівництво системи каналізації – 3,5 млн. грн. До Перспективного плану внесли: Реконструкція будівель навчально-виховного закладу:"Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-ліцей смт Стрижавка"; капітальний ремонт будівлі Стрижавської ЗОШ І-ІІІ ст. (реконструкція даху та утеплення школи); будівництво каналізації; ремонт доріг; будівництво культурно-оздоровчого комплексу.

«Ми є частиною творення економічно сильної та незалежної держави. За останні роки в країні відбувається багато позитивних змін, впроваджуються реформи, яких не було десятиліттями. Зрозуміло, що все і одразу не буде. Потрібний час і віра кожного з нас в краще майбутнє. Усі ми живемо в історичний  період і стаємо свідками подій, які увійдуть в новітню історію нашої держави. Ми – українці заслуговуємо жити краще, ми цього прагнемо і ми до цього йдемо. Дяку усім за плідну співпрацю», - наголосив у завершальному слові голова райдержадміністрації Михайло Демченко.