Днями відбулись сесії сільських рад сіл Баланівка, Голдашівка, Кидрасівка та Осіївка, на яких, окрім вирішення нагальних питань життєдіяльності сілвідбулось обговорення плану перспективного розвитку територіальних громад.

Нинішні публічні обговорення перспективних планів розвитку громад відбуваються на виконання доручення Президента України Петра Порошенка, який 12 листопада у Києві на засіданні Ради регіонального розвитку серед іншого наголосив  на відповідальності влади на місцях.

У Бершадському районі  розроблений проект Плану перспективного розвитку на 2019-2021роки, яким визначено цілі та завдання, пріоритетні напрями розвитку району. Для широкого публічного обговорення прийнято рішення залучити до розробки плану  депутатів усіх рівнів, членів виконкомів, освітян, медиків, працівників  підприємств, установ, організацій, громадськість та усіх небайдужих жителів Бершадщини, що надає можливість підготовки якісного, реалістичного й ефективного плану розвитку району.

Як поінформував сільський голова Баланівки Віталій Казміревський, до перспективного плану розвитку  пропонується включити будівництво свердловини біля ДНЗ с.Баланівка, будівництво спортивної зали Баланівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст., капітальний ремонт меморіалу Слави с.Баланівка. Депутати та члени виконкому підтримали перспективний план розвитку територіальної громади.

Голова районної ради Михайло Бурлака подякував депутатському корпусу  та виконавчому комітету Баланівської сільської ради за активну участь у розробці проектів, завдяки чому побудовано  опалювальний пункт  в ЗОШ І-ІІІ ступенів, проведені роботи по встановленню вікон та дверей приміщення музею села, який є пам`яткою архітектури місцевого значення у школі замінено вікна тощо. Кожна ініціатива має бути спрямована на розвиток громади, а позитивний результат мають бачити її мешканці. керівництво району постійно підтримує такі ініціативи громад і надалі сприятиме їх реалізації.

Під час сесії Голдашівської сільської ради також відбулосяобговорення Плану перспективного розвитку території на 2019 – 2021 роки. У засіданні взяла участь керівник апарату Бершадської райдержадміністрація Тетяна Гресько, яка зауважила, що сьогодні перспективний план розвитку територіальних громад на 2019-2021 роки та розгляд першочергових питань є ключовим пріоритетом роботи Президента, Уряду, районної влади тому необхідно докласти максимум зусиль, аби охопити та задіяти в роботу усі громади району.

Сільський голова Юрій Осієвський поінформував присутніх про реалізовані за 2017-2018 роки проекти, а також звернув увагу на те, що щорічно приймається програма соціально-економічного розвитку громади. У Голдашівській сільській громаді  проведено значний обсяг робіт. Зокрема, реалізовано проект-переможець І районного конкурсу «Здорова дитина – національне багатство України», проведено роботи по заміні електропроводки  Голдашівської загальноосвітньої школи, частково проведено роботу капітального ремонту пожежного депо.

Проаналізувавши проекти, депутати сільської ради запропонували додати до перспективного плану облаштування двох автобусних зупинок, реставрацію пам’ятнику бойової слави, ремонт приміщення сільського будинку культури. Жителів села турбують питання екології, зокрема роздільного збору сміття та його переробка, тому було запропоновано закупити та встановити баки для роздільного збору сміття.Усі ці питання будуть послідовно вирішуватись.

Кидрасівськатериторіальна громадатакож долучилася до обговорення Планів перспективного розвитку регіону під час проведення 28 сесії сільської ради 7 скликання.

Перспективним  планом  розвитку  Бершадського району по Кидрасівській територіальній громаді на 2019-2021 роки, передбачено здійснити капітальний ремонт будинку культури по вул. Ковальчука (заміна вікон та дверей на енергоощадні, ремонт східців та інші будівельні роботи).

Голова Кидрасівської територіальної громади Валерій Беник окреслив перспективи розвитку на найближчі роки та підсумував діяльність у 2018 році.

Депутати Кидрасівської сільської ради взяли активну участь в обговоренні питань, схвалили перспективний план розвитку територіальної громади, внесли відповідні пропозиції та прийняли програму соціально-економічного розвитку громади.

Проект районного плану буде обговорено на засіданні Ради регіонального розвитку, яка утвориться відповідно до розпорядження голови райдержадміністрації Івана Стефанцова від 19 листопада 2018 року №479.

Підсумовуючи обговорення Перспективного плану, керівник апарату Бершадської райдержадміністрації Тетяна Гресько наголосила,  що для реалізації запланованого необхідна співпраця усіх гілок влади, депутатського корпусу, місцевих аграрників та громадськості.

В публічному обговорені Плану перспективного розвитку регіону Осіївської сільської ради взяли участь голова Бершадської районної ради Михайло Бурлака та  начальник відділу освіти, фізичної культури і спорту райдержадміністрації Оксана Тартачна. Сільський голова Віктор Соколюк поінформував присутніх про реалізовані за останні два роки проекти, звернув увагу присутніх на те, що щорічно приймається програма соціально-економічного розвитку громади.

 У 2017 році за рахунок  субвенції з державного бюджету побудовано  модульну котельню в ЗОШ I—III ступенів та підключено котел та систему опалення, виконано робіт на суму 1180,5 тис. грн.

Реалізовано проект-переможець  І районного конкурсу «Осіївський культурно-інформаційний спортивний та дозвільний центр». Проведено капітальний ремонт системи опалення сільського будинку культури з встановленням інфрачервоних обігрівачів.

У 2018 році реалізовано проект-переможець  ІІ районного конкурсу: «Спортивна зала – здоров’язберігаючий центр сучасної школи».

 До перспективного плану розвитку  району по  Осіївській територіальній громаді на 2019-2020 роки включено: проведення капітального ремонт у спортзали загальноосвітньої школи; будівництво водопроводу  по вулицях Солтановського, Затишна. Комарова, Івашка. Лісова с. Мала Киріївка протяжністю 5 км; будівництво водопроводу по вулицях Центральна, Польова протяжністю 3 км.

Також проаналізувавши проект депутати запропонували включити до перспективного плану капітальний ремонт  Осіївського сільського будинку культури. Осіївчан турбує проблема екології, зокрема роздільного збору сміття та його переробка, стан автодоріг.

Голова районної ради Михайло Бурлака, звертаючись до присутніх, наголосив, що нинішнє обговорення відбувається на виконання доручення Президента України, який на засіданні Ради регіонального розвитку озвучив завдання щодо створення Перспективного плану розвитку територій на 2019-2021 року, реалізація якого створює принципово нові можливості громадам.