На цьому наголошувалося сьогодні під час робочої поїздки представників обласної державної адміністрації  по закладах освіти Літинської та Калинівської громад,  метою якої було ознайомлення з  ходом вакцинації освітян.

«На жаль, в Україні, як і у всьому світі, сьогодні є тенденція до погіршення ситуації з  захворюваністю на коронавірусну інфекцію,- зазначила заступник директора департаменту охорони здоров’я та реабілітації  облдержадміністрації Тетяна Бондаренко під час підсумкового брифінгу. - Щодня у Вінницькій області, протягом останнього тижня,  реєструється більше 30 нових випадків захворювання на коронавірус. У зв’язку з цим,постановою Кабінету Міністрів України визначено: якщо в закладі щеплено від COVID-19 не менше 80% освітян, то при переході регіону в жовту, помаранчеву або червону зону цей заклад буде працювати  в офлайн режимі! Тобто, діти, студенти, школярі зможуть приходити в цей заклад і отримувати знання!»

На сьогодні у Вінницькій області досить активна та результативна співпраця медиків та освітян в плані досягнення цієї відмітки – 80%. Всі мобільні бригади працюють у закладах освіти, аби спільно досягти визначеної відмітки вакцинованих працівників освітніх закладів.

Тетяна Бондаренко також зауважила, що найкращий захист  від підступної хвороби – це вакцинація.

«Сьогодні у Вінницькій області проведено більше 400 тисяч щеплень. І по всій Україні ми вже маємо 10 млн. щеплень,- зазначила посадовиця,- 400 тисяч щеплень для Вінницької області – це багато, чи мало? Безсумнівно одне - це  результат титанічної праці  медичних працівників регіону протягом декількох місяців. Це лояльне ставлення наших громадян до вакцинації. Це довіра до медиків».

Сьогодні область має в достатній кількості вакцин: AstraZeneca/Covishield, CoronaVac/Sіnovac, Comirnaty від  Pfizer-BioNTech і  Moderna. Тож є можливість вибору вакцини в залежності від стану здоров’я та  від термінів вакцинації.

«В області працює 42 мобільних бригади, які готові щодня виїхати в організовані колективи, і в першу чергу до тих, хто відноситься до груп ризику. На сьогодні мова йде про виїзди мобільних бригад у освітні заклади: це заклади дошкільної освіти, середньо-загальні навчальні заклади, професійно-технічні заклади освіти. Окрім мобільних бригад ми маємо 33 центри вакцинації, які працюють не в медичних закладах і 203 пункти щеплення, які працюють в амбулаторіях сімейної медицини. Більше 1200 медиків залучені для здійснення вакцинації громадян: вони навчені, вони мають відповідні сертифікати.

І ми бачимо, що довіра до медиків та до вакцинації у Вінницькій області зростає»,- підкреслила Тетяна Бондаренко.

 «Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України  №787 передбачено, що  заклад в якому здійснено щеплення персоналу на 80% буде працювати в звичайному, офлайн режимі, - додав заступник директора Департаменту гуманітарної політики облдержадміністрації  Володимир Буняк. - Тому ми активно  проводимо роз’яснювальну роботу. Сьогодні,  відвідавши заклади освіти, ми побачили адекватну і позитивну реакцію освітян. І переконалися, що дійсно вакцинація серед освяти набирає обертів».

За його словами, на даний момент в закладах дошкілля провакциновано  двома дозами 46% педагогічного складу, а загальний відсоток провакцинованих учителів області  становить   51%. «80% і більше  провакцинованих працівників мають  86  загальноосвітніх закладів області . Кожного дня відкриті пункти вакцинації, туди йдуть вчителі, які прийняли рішення вакцинуватися. Відповідно ця цифра динамічна і вона змінюється»,- зауважив Володимир Буняк.

Тетяна Бондаренко у підсумку додала: «Наприклад в Літинській громаді, яку ми  відвідали сьогодні, є вже кілька освітніх закладів,  як дошкільної освіти так і ЗОШ,  в яких щеплення отримали 100% працівників».

Варто зазначити, процес вакцинації на Вінниччині  йде досить хорошими темпами, на сьогодні область входить до десятки регіонів-лідерів за темпами щеплень. 234 тисячі жителів отримали 1 дозу, 175 тисяч – повністю імунізовані.