Сьогодні, 3 червня, голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський провів робочу нараду з керівниками райдержадміністрацій. Участь у нараді взяли перший заступник голови ОДА Сергій Здітовецький, а також заступники голови ОДА Ігор Івасюк, Наталя Заболотна та Олександр Піщик.

В ході наради було розглянуто низку актуальних питань життєдіяльності області, зокрема, протидії коронавірусу, проведення оздоровчої кампанії, підготовка до ЗНО та завершення навчального року.

На початку наради керівник регіону наголосив: у зв’язку з тим, що наближається проведення в області поминальних днів, керівникам районів важливо нагадувати мешканцям про необхідність дотримання санітарних та протиепідеміологічних норм. 

«Дуже важливо нагадувати людям про необхідність дотримання, в першу чергу, особистої безпеки. Адже після поминальних днів сукупна кількість осіб, що захворіли, може однозначно зрости», — зазначив Владислав Скальський.

Посадовець підкреслив, що кількість виявлених випадків захворювання безпосередньо залежить від кількості проведених тестувань. Окрім того, очільник області зауважив, що станом на сьогодні, на Вінниччині одужало від коронавірусу  65 % загальної кількості осіб, що захворіли.

В цьому контексті головний санітарний лікар Вінниччини Валентина Зайцева повідомила, що станом на ранок, 3 червня, на території області зареєстровано 1542 підозри на коронавірусну інфекцію. У 1050  випадках виявлено коронавірус, в тому числі, у 82 дітей (м. Вінниця - 56, Вінницький район – 6, м. Гайсин – 4, Липовецький – 4, Барський – 2, Хмільницький – 2, Жмеринський – 1, Калинівський – 1, Літинський – 1, м. Могилів-Подільський – 1, Немирівський – 1,  Томашпільський – 1, Тростянецький  район – 1, м. Чернівці – 1). в області, на превеликий жаль,  зареєстровано 16 летальних випадків: м. Вінниця - 8, Вінницький район - 3, Калинівський - 2, Козятинський - 1, Літинський - 1, Чернівецький - 1. Одужало  – 657 осіб, повторне дослідження біоматеріалів яких не виявило коронавірусу.

«Станом на сьогодні, всього, від початку досліджень, в лабораторіях області протестовано 21207 зразків матеріалів», — зазначила Валентина Зайцева. Окремо вона звернула увагу присутніх керівників райдержадміністрацій на тому, що ситуація із захворюванням на коронавірус в області залишається напруженою, адже циркуляція збудника вірусу в області все ще досить висока.

«Наближаються поминальні дні. Звертаюся до всіх голів РДА, аби вони, своєю чергою, нагадали мешканцям про необхідність дотримання маскового режиму та соціальної дистанції, миття рук та уникати масових зібрань», — наголосила головний санітарний лікар області.

Голова обласної державної адміністрації  зазначив, що в області відновлено всі види автобусних перевезень та перевезення в потягах «Інтерсіті».

«В першу чергу, необхідно було переконатися, що перевізники зможуть забезпечити належний рівень безпеки, дотримання санітарних та протиепідеміологічних вимог», — акцентував увагу присутніх Владислав Скальський.

Своєю чергою, заступниця директора охорони здоров’я Надія Марусяк зазначила, що сьогодні в лікувальних закладах області хворіє 79 хворих, з них 75 дорослих і 4 дитини. Вона зауважила, що 298 осіб знаходяться на амбулаторному лікуванні. Забезпеченість засобами індивідуального захисту та швидких тестів по лікувальних закладах області, за її словами, знаходиться на належному рівні.

«Що ж до динаміки захворюваності, позитивним є те, що кількість одужавших перевищила кількість тих, хто захворів», — підкреслила Надія Марусяк.

Вона повідомила, що завантаженість опорних лікарень складає в середньому близько 20 % потужності ліжок для пацієнтів з коронавірусом.

«Справді важливим є той факт, що вже протягом чотирьох днів на Вінниччині кількість тих, хто одужав, переважає кількість тих, хто захворів. Відтак, кількість активних хворих поступово зменшується, тобто ми контролюємо ситуацію, однак коронавірусна інфекція нікуди не поділася», — прокоментував почуте голова ОДА.

Своєю чергою, начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук повідомив, що за минулий тиждень спеціалістами обласної Держпродспоживслужби проведено 2670 моніторингових обстежень суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність в умовах карантину. Порушення виявлені в 268 випадках, тобто в 10 %.  З метою усунення недоліків підприємцями надано 18 рекомендацій, направлено 48 інформацій в органи влади, складено 6 протоколів про адмінправопорушення. За минулий тиждень із 46 ринків, які функціонували, на 15 ринках, а це 32,6%, виявлені порушення. За результатами перевірок, керівникам ринків надано 7 пропозицій щодо усунення порушень, направлено 13 інформацій в органи влади, 4 інформації в Нацполіцію.

«Хочу подякувати керівникам районів за співпрацю в цих питаннях, своєчасну реакцію і розуміння ситуації», — зазначив Григорій Сидорук.

За його словами, обласна Держпрожспоживслужба продовжує здійснювати обстеження водопостачання та водовідведення. Всього перевірено 1257 об’єктів, з них 315 централізованого та 942 децентралізованого водопостачання, на 38 % перевірених об’єктів виявлені порушення. За результатами перевірок складено 18 протоколів, підготовлено 326 рекомендацій.

Посадовець також акцентував увагу на питанні відкриття закладів дошкільної освіти.

«Обов‘язковою для цього умовою є перевірка закладу спеціалістами Держпродспоживслужби, зокрема, наявність результатів лабораторного дослідження води. Прошу голів РДА звернути на це особливу увагу», — зазначив Григорій Сидорук. Окремо він зупинився і на питаннях готовності закладів до проведення в області літньої оздоровчої кампанії.

Заступниця голови ОДА Наталя Заболотна повідомила керівникам районів, що в рамках проведення оздоровчої кампанії на Вінниччині цьогоріч заплановано оздоровлення   56 % від загальної кількості дитячого населення шкільного віку.

В контексті підготовки до проведення ЗНО-2020, заступник голови ОДА Ігор Івасюк звернув увагу присутніх на те, що в області зареєстровано 15,5 тисяч учасників ЗНО, 3,5 тисячі інструкторів, 64 пункти тестування.