Сьогодні, 5 травня, заступниця голови ОДА Наталя Заболотна та народний депутат України Ірина Борзова відвідали Вінницьку центральну районну лікарню, аби з’ясувати ситуацію, яка склалась у закладі у зв’язку з виплатою заробітної плати медичним працівникам.

Нагадаємо, що даний медичний заклад у зв’язку з розповсюдженням коронавірусу на Вінниччині,  перепрофільовано. Лікарня  функціонує в якості інфекційної зі збереженням профілів для  надання допомоги пацієнтам з підтвердженими діагнозами на COVID – 19 з усіх районів області.

Вчора медичні працівники висловили невдоволення стосовно нарахованої заробітної платні. Аби з’ясувати реальний стан справ щодо виплати заробітної плати і надбавки за відпрацьовані години з ковідінфікованими хворими,  Наталя Заболотна та Ірина Борзова поспілкувались з головним лікарем Олександром Кривов’язом, головним бухгалтером, медичним персоналом лікарні.

Коментуючи ситуацію, що склалась, Наталя Заболотна зазначила: «Щойно особисто переглянули  табелі нарахувань і переконались в тому, що бухгалтерія правильно здійснила виплати, які зроблені відповідно до окладу та відповідно до кількості годин, відпрацьованих медперсоналом з хворими на COVID-19.  Лікар, який отримав 86 копійок заробітної платні це лікар-інтерн, який працює на 0,25 ставки. Його надбавка за кількість відпрацьованих годин з хворими на коронавірус склала 463 грн. Підсумувавши всі його  нарахування, заробітна плата була виплачена йому в аванс, а 86 копійок - був залишок. Коли медичні працівники вже розібралися, підрахували суму отриманого авансу і  заробітної плати, зрозуміли, що отримали всі належні  виплати».

Ірина Борзова, говорячи про ситуацію в лікарні, відмітила: «Хвилювання лікарів  Вінницької районної лікарні вчора побачила вся Україна. Медики говорили, що не забезпечені засобами індивідуального захисту, що їх змушують цілий тиждень ходити в одному й тому ж ЗІЗ. Я особисто переконалась в тому, що Вінницька ЦРЛ на даний час забезпечена усіма необхідними засобами  індивідуального захисту  для медиків як від благодійників, так і від держави. І результатом є те, що, не зважаючи, що даний медичний заклад прийняв найбільшу в області кількість хворих на коронавірус – 51 особу, жоден медичний працівник не захворів.  Це говорить про те, що медики на належному рівні забезпечений засобами індивідуального захисту».

Щодо державної субвенції, то Ірина Борзова зауважила, що Постановою Кабміну від 25 березня була виділена Вінницькій області субвенція на медицину в сумі майже 110 млн гривень. Гроші надійшли. Згідно Постанови Уряду від 15 квітня обласна державна адміністрація зробила перерозподіл державної субвенції, який затвердженний бюджетною комісією обласної ради. На Вінницьку ЦРЛ для нарахування доплати медикам передбачили 943, 7 тис грн і 29 квітня гроші були направлені до Вінницької районної ради. «Чим швидше буде прийнято рішення Вінницькою районною радою, тим швидше кошти отримає лікарня», - підсумувала Ірина Борзова.