На спільному засіданні обласної комісії з питань техногенної, екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та оперативного медичного штабу Депаратаменту охорони здоров’я ОДА розглянуто стан профілактичних та протиепідемічних заходів щодо попередження завезення і розповсюдження на територію Вінниччини гострих распіраторних захворювань, в тому числі і коронавірусу.

Наразі особлива увага приділяється міжнародним пунктам пропуску та аеропорту, де вживаються всі необхідні заходи із виявлення підозри на гострі распіраторні захворювання у людей, які прибувають через ці пункти пропуску. Зокрема, проводиться опитування, візуальний огляд та температурний скринінг.

Завідувач відділом епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Вінницький ОЛЦ МОЗ України» Степан Томин зазначив: «В області відпрацьовані всі алгоритми дій на випадок підозри захворювання на коронавірус. Вінницький лабораторний центр має можливість діагностувати грип різних типів, аденовіруси та збудники, які на сьогодні циркулюють серед населення області. В разі передачі до центру відповідних тест-систем, ми зможемо діагностувати і коронавірус».

Крім того, в області наявні і готові до роботи спеціальні епідбригади, які, у випадку виявлення захворювання, працюватимуть в осередках його спалаху. Готові до роботи і спеціальні дезінфекційні бригади, які, в разі необхідності, проводитимуть санітарну обробку транспорту, в тому числі і літаків.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Надія Марусяк повідомила, що в області визначено дві госпітальні бази – дитяча обласна інфекційна лікарня і інфекційне відділення Вінницької лікарні №1. У цих закладах є боксовані палати з окремими під’їздами, наявне відповідне медичне обладнання та медикаменти, в тому числі антибактеріальні і противірусні препарати. Окремо створено 2 палати інтенсивної терапії, які обладнані всім необхідним. Крім того, наявні і засоби індивідуального захисту медиків, а саме спеціальні костюми із 4 ступенями противірусного та протибактеріального захисту. Також визначено 4 інфекційні бригади – 2 основних і 2 резервних, які наразі проходять навчання і відпрацьовують практичні навики на випадок виявлення коронавірусу.

За підсумками засідання прийнято рішення продовжувати здійснення на території області всіх необхідних заходів щодо попередження завезення та розповсюдження коронавірусу.