Аналітична довідка за результатами організації роботи по доступу до публічної інформації Вінницької обласної державної адміністрації протягом 2020 року

     З метою забезпечення безумовного виконання органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Вінниччини Закону України «Про доступ до публічної інформації», реалізації конституційного права особи вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію в області проводиться відповідна робота.

     Головою Вінницької обласної державної адміністрації прийняті розпорядження від 23 травня 2011 року № 261 «Про доступ до публічної інформації», від 4 листопада 2011 року № 609 «Про затвердження Порядку доступу до публічної інформації, розпорядником якої є облдержадміністрація», від 27 січня 2012 року № 33 «Про впровадження системи обліку публічної інформації», якими виконано комплекс заходів в межах чинного законодавства.

     На виконання статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації (http://www.vin.gov.ua) створено розділ «Доступ до публічної інформації», в якому оприлюднюються проекти актів облдержадміністрації, регіональні програми та звіти, що підлягають публічному громадському обговоренню, а також проекти нормативно-правових актів, проекти регуляторних актів, проекти регіональних програм економічного, соціального і культурного розвитку (пункт 6 «Проекти розпоряджень голови облдержадміністрації, що підлягають обговоренню»), а також набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних (пункт 25) та на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

     На виконання статті 18 Закону України «Про доступ до публічної інформації» створена та функціонує система обліку документів, яка містить публічну інформацію, що знаходиться у володінні обласної державної адміністрації (пункт 21 «Реєстр публічної інформації облдержадміністрації» вищезазначеного розділу).

     Протягом 2020 року до обласної державної адміністрації надійшло 673 запити на інформацію, що на 166 одиниць або 25 відсотків більше ніж за відповідний період 2019 року (507 запитів), з них:

- 578 запитів – електронною поштою;

- 87 запитів – поштою;

- 8 запитів – надано особисто запитувачами.

     На частку фізичних осіб припадає 369 запитів, на частку юридичних осіб – 121 запит, на частку громадських організацій – 183 запити.

     Результати розгляду запитів на інформацію:

- задоволено – 478 одиниць або 71 відсоток від загальної кількості;

- надіслано належним розпорядникам інформації – 175 одиниць або 26 відсотків від загальної кількості;

- відмовлено – 20 одиниць або 3 відсотки від загальної кількості .

     Найбільш запитувані види публічної інформації: соціологічна, статистична, довідково-енциклопедична. Найбільш запитувані документи - копії розпоряджень голови обласної державної адміністрації.

     Найбільш запитувана інформація:

-        щодо діяльності місцевих органів виконавчої влади – 183;

-        щодо соціального захисту населення – 45;       

-        щодо охорони здоров’я - 170;

-        щодо праці і заробітної плати –29;

-         щодо транспорту – 19;

-        щодо культури – 42;

-        щодо аграрної політики та земельних відносин – 28;

-         щодо молоді, фізичної культури і спорту – 6;

-         щодо інформаційної політики    -   13;

-        щодо екології та природних ресурсів – 15;

-         щодо освіти – 20;

-         щодо комунального господарства – 42;

-         щодо діяльності об’єднань громадян, релігії – 7;

-         щодо житлової політики – 3;

-         щодо промислової політики – 5;

-         щодо фінансової політики – 1;

-         щодо економічної політики – 3;

-         щодо сімейної та гендерної політики – 3;

-         щодо регіональної політики – 9;

-         щодо забезпечення дотримання законодавства – 1;

-         щодо діяльності органів місцевого самоврядування – 29. 

        За запитами, що надійшли до облдержадміністрації, надано відповіді запитувачам у встановлені Законом України “Про доступ до публічної інформації” строки.

        Щомісячно обласною державною адміністрацією проводиться аналіз щодо розгляду запитів на публічну інформацію, який оприлюднюється на власному офіційному веб-сайті в розділі «Доступ до публічної інформації» (пункт 17 «Щомісячні звіти, в тому числі щодо задоволення запитів на інформацію») та на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.     

       На базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій області протягом 2020 року прочитано 15 онлайн лекцій з питань доступу до публічної інформації в рамках професійної програми навчання державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, працівників державних підприємств, установ і організацій.

       Обласною державною адміністрацією повною мірою забезпечується виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації», Указу Президента України від 5 травня 2011 року № 547/2011 «Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації», постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2011 року № 1277 «Питання системи обліку публічної інформації».   

Відділ роботи із зверненнями громадян та доступу до публічної інформації управління інформаційних технологій, роботи із зверненнями громадян та доступу до публічної інформації апарату обласної державної адміністрації