Сьогодні, 16 липня, у пресцентрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» презентувала 4 інноваційні проєкти з розвитку інклюзивного середовища у Вінницькій області.
«Наша громадська організація однією з перших на Вінниччині почала долучатися до процесу розвитку інклюзивного середовища через реалізацію різноманітних проєктів за підтримки обласної та міської влади, а також міжнародних фондів. І сьогодні ми продовжуємо активно та цілеспрямовано працювати у даному напрямку», – зазначила голова Вінницької міської організації соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток», керівниця проєктів Ірина Саранча.
«Усі проєкти, що будуть презентовані сьогодні, дуже актуальні. Як показує досвід співпраці з місцевими громадами, питання інклюзії та доступності на разі гостро потребують системної підтримки, як фінансової, так і організаційної», – відзначила голова постійної комісії обласної Ради з питань освіти, культури, сім'ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини Людмила Станіславенко.
«Агенти громадянських змін» – проєкт, що спрямований на активізацію участі членів 27 об’єднаних територіальних громад області через розробку та впровадження спеціальної навчальної програми з підготовки протягом 12 місяців громадських радників з інклюзії із числа людей з інвалідністю, їхнього найближчого оточення, особливим чином жінок, а також працівників місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги.
Проєкт реалізовується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні. Партнером проєкту є Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області.
У рамках проєкту планується розробити спеціальну навчальну програму для проведення Школи з підготовки громадських радників з інклюзії, створити та продемонструвати на обласному телебаченні, в соціальних мережах, на каналі YouTube відповідний соціальний відеоролик з сурдопекладом, розробити, надрукувати та розповсюдити методичні матеріали з підготовки громадських радників, а також інформаційні буклети для мешканців об’єднаних територіальних громад області щодо діяльності громадських об’єднань людей з інвалідністю.
Підготовленими громадськими радниками з інклюзії проводитимуться інформаційні заходи з елементами тренінгу та діалогові зустрічі з питань інклюзії та доступності у своїх об’єднаних територіальних громадах.
«Інформаційна підтримка людей з інвалідністю в період пандемії COVID-19 та інших соціальних викликів в Україні» – спільний проєкт з Фондом «Абіліс», що розпочався у квітні цього року. Партнером проєкту є кафедра психології та соціальної роботи Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського.
Проєкт покликаний поліпшити якість життя не менше 90 осіб з інвалідністю, які проживають в Україні шляхом створення можливості інклюзивної онлайн освіти, формування нових соціальних навичок в умовах пандемії та інших критичних життєвих ситуаціях, психологічної та соціальної підтримки протягом 2020 року. Окрім цього, проєкт включає розробку та впровадження онлайн курсу з сурдоперекладом «Формування соціальної поведінки осіб з інвалідністю в критичних ситуаціях» на платформі «ВУМ online» (посилання: https://vumonline.ua/courses), а також розробку, друк та розповсюдження інформаційного буклету «Вчимося жити по-новому: новий онлайн курс для людей з інвалідністю».
Метою проєкту «Спільні кроки до розвитку громади» є покращення якості надання послуг щодо догляду із забезпеченням проживання для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю шляхом підвищення соціальної компетентності, запобігання професійному та емоційному вигоранню працівників Брацлавського психоневрологічного будинку-інтернату та розвитку волонтерського руху в смт. Брацлав.
Проєкт став одним з переможців конкурсу з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надаватиметься фінансова підтримка у 2020 році за рахунок коштів обласного бюджету.
Протягом проєкту планується підготувати та провести 2 інформаційних тренінги для працівників інтернату: «Емоційне вигорання та його профілактика» та «Підвищення рівня соціальної комунікації – шлях до порозуміння», а також здійснити дводенну рекреаційну подорож на базу відпочинку «Зачароване озеро». «Швейна майстерня для дорослих осіб із порушеннями фізичного та інтелектуального розвитку» – це проєкт з поліпшення якості життя та підвищення рівня соціальної інтегрованості не менше 30 дорослих осіб з порушеннями фізичного та інтелектуального розвитку, які проживають у Вінницькій області, шляхом забезпечення денної зайнятості в швейній майстерні на базі Вінницької міської організації соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» та сприяння процесу залучення до волонтерської допомоги 20 безхатченкам.
Проєкт реалізовується за фінансової підтримки Благодійного фонду «Карітас-Київ» та передбачає купівлю 2 швейних машинок, відповідних матеріалів для забезпечення діяльності швейної майстерні по пошиттю засобів самозахисту та ремонту одягу для осіб з інвалідністю та безхатченків.
Окрім того, у рамках проєкту планується розробити на видати інформаційний буклет «Швейна майстерня для дорослих осіб із порушеннями фізичного та інтелектуального розвитку: можливість твого розвитку та реалізації у громаді» для залучення нових клієнтів до швейної майстерні, а також організувати виставку кращих швейних виробів на виставці, присвяченій Всесвітньому дню осіб з інвалідністю у м. Вінниці.