Про це йшлося на XVIII Форумі розвитку громадянського суспільства «Точка неповернення», який 5 грудня розпочав свою роботу в НСК «Олімпійський» у м. Києві.

Вже традиційно для форуму, що кращі інститути громадянського суспільства України представили свою діяльність протягом 2019 року, зокрема, від Вінниччини поділилися своїми досягненнями у поточному році громадська організація «Філософія серця», Вінницька обласна правозахисна організація «Джерело надії», громадська організація «Подільська агенція регіонального розвитку», Хмільницька районна громадська організація «Право», громадська організація молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія», громадська організація «Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця» та багато інших.

«Сьогодні у всьому світі спостерігається тенденція до посилення контролю держави за життям суспільства, тому діяльність саме інститутів громадянського суспільства дозволяє захищати ідеали демократії, свободи слова, захисту прав та законних інтересів людини та громадянина. Громадянське суспільство повинно продовжувати дотримуватися ціннісних орієнтирів та людських ідеалів, бути самодостатнім, гідним і єдиним, як це було за часів Майдану», – зазначив під час свого виступу спікер форуму, член-засновник Української Гельсінської Групи, президент Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу, проректор із питань призначення та місії Українського католицького університету Мирослав Маринович.

Учасники від Вінниччини взяли участь у роботі панельної дискусії «Механізми співпраці держави та громадянського суспільства в контексті реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства», яку організували представники Офісу Президента України та Секретаріату Кабінету Міністрів України.

«Основними пріоритетами у сфері розвитку громадянського суспільства в Україні залишаються посилення залучення громадськості до процесу формування та реалізації державної політики, часткова передача таких повноважень інститутам громадянського суспільства поряд з підтримкою їх інституційного розвитку, а також систематичного підвищення компетентностей з того чи іншого питання суспільного життя», – відзначила модератор дискусії, представниця сектору розвитку громадянського суспільства Координатора проєктів ОБСЄ в Україні Ольга Озьорна.

«Основною формою комунікації на разі залишається організація та проведення консультацій з громадськістю. Водночас орган державної влади повинен розуміти їх актуальність та важливість для налагодження повноцінної співпраці з громадянським суспільством, а інститути громадянського суспільства, у свою чергу, правильно їх використовувати. Тому що саме такі непорозуміння часто призводять до конфліктів», – зазначила заступниця директора Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України Наталія Окша.

За результатами панельної дискусії було напрацьовано відповідні пропозиції з метою їх включення до Плану заходів на 2020 рік щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки.

Без сумніву, що щорічний Форум розвитку громадянського суспільства, що об’єднує найактивніші інститути громадянського суспільства з усієї України, – це найбільша національна платформа для навчання та обміну досвідом, налагодження комунікації з міжнародними партнерами, донорами та грантодавцями, а також визначення пріоритетних напрямків розвитку громадянського суспільства у нашій державі.