У пресцентрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації 6 червня відбулася пресконференція Вінницької міської організації соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» щодо реалізації в області двох соціальний проєктів: «Агенти соціальних змін», що став одним з переможців конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надаватиметься фінансова підтримка у 2019 році за рахунок коштів обласного бюджету, та «Нові соціальні послуги – нова якість життя», що фінансується фінським Фондом Abilis.

Проєкт «Агенти соціальних змін» передбачає організацію та проведення навчальних тренінгів для молодих людей з типовим розвитком та молоді з інвалідністю з тематики впровадження інклюзивних змін на рівні об’єднаних територіальних громад Вінницької області.

Окрім того, у навчанні візьмуть участь працівники інтернатних закладів Вінниччини, зокрема Вінницького та Вороновицького психоневрологічного інтернатів, які зможуть отримати теоретичні знання та практичні навички щодо запобігання емоційному вигоранню.

«У рамках проєкту буде працювати «Інтегрована Школа агентів соціальних змін» для молоді Літинського, Липовецького, Барського, Калинівського, Немирівського та Жмеринського районів області. Планується провести 12 тренінгів на базі нашої громадської організації, а також здійснити дводенну рекреаційну подорож Яблуниця – Буковель для працівників соціальних закладів регіону», – зазначила голова Вінницької міської організації соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток», керівник проєкту Ірина Саранча.

«Такий проєкт, у першу чергу, спрямований на досягнення практичного результату. Окрім основної навчальної програми, учасникам можна провести психологічно-терапевтичну корекцію, а також тренінги з лідерства та прийняття виважених рішень», – відзначив старший викладач кафедри психології та соціальної роботи Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського, психолог проєкту Анатолій Килівник.

Проєкт реалізовується за інформаційної підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. Супровід виконання проєкту здійснює голова постійної комісії обласної Ради з питань освіти, культури, сім'ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини Людмила Станіславенко.

Також, організацією було представлено ще один соціальний проєкт «Нові соціальні послуги – нова якість життя».

Його мета: поліпшення якості життя 600 людей з інвалідністю Вінниччини шляхом соціального супроводу і сприяння протидії гендерно-обумовленому насильству у родинах.

«Також на базі «Паростку» буде працювати так звана «Пральня» – спеціалізована платформа для поліпшення навичок самодогляду та особистої гігієни у людей з інвалідністю, а також арт-терапевтична майстерня, яка передбачає майстер-класи з малювання, походи у кіно та інше», – розповіла психолог Вінницької міської організації соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» Альона Смірнова.

Партнером проєкту є Центр комплексної реабілітації осіб з інвалідністю «Поділля».

Зазначимо, що Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» має значний досвід щодо реалізації на території області низки інклюзивних проєктів: «Життя вище інвалідності», «Мистецтво без бар’єрів», «Соціальні реабілітації – шлях до інклюзії», «Вимушені переселенці: життя без болю», «Денний догляд за особами з глибокою та помірною інвалідністю», «Шлях до повноцінного життя в громаді осіб з інвалідністю та учасників АТО», «Кроки до професійного виживання». Протягом 2018 року організацією реалізовувався проєкт «Освіта протягом життя» спрямований на популяризацію обласної концепції сталого екологічного розвитку шляхом проведення інформаційно-просвітницької та освітньої кампанії для дітей та молоді з інвалідністю, а також подолання професійного вигорання у працівників соціальної сфери.