Вчора, 30 травня, у пресцентрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбулася пресконференція громадської організації «Центр розвитку здорової дитини та відповідального батьківства «Лелека» щодо реалізації в області проекту «Сучасна дитина – здорова дитина», що став одним з переможців конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надаватиметься фінансова підтримка у 2019 році за рахунок коштів обласного бюджету.

Проект передбачає проведення тематичних круглих столів, тренінгів, навчальних семінарів для батьків та їх дітей з тематики попередження ожиріння, яке підвищує ризик захворювання на цукровий діабет ІІ типу.

«Мета нашого проекту: показати суспільству, що проблема дитячого ожиріння існує і вона дуже небезпечна. Ця проблема характерна не лише для України, але й для всього світу. Якщо у високорозвинених країнах до ожиріння, за великим рахунком, призводять напівфабрикати та фаст-фуд, то у країнах з низьким розвитком – відсутність достатньої кількості вітамінів та мінералів, а також незбалансоване харчування. У Вінницькій області нараховується близько 6 тис дітей з надлишковою вагою, а звертаються за допомогою до спеціалістів – менше половини з них, так як родини не усвідомлюють існування проблеми ожиріння, яка може призвести у майбутньому до серйозних проблем зі здоров’ям», – зазначила координатор проекту Анна Сартакова.

У рамках проекту буде створено «Школу здорового харчування», де з батьками та їх дітьми будуть працювати кваліфікований дієтолог, лікар-педіатр, дитячий ендокринолог, фізіотерапевт, спортивний тренер та психолог.

Окрім того, для дітей з надлишковою вагою командою проекту розроблено спеціальний «Щоденник здорового харчування», який містить перелік продуктів та їх калорійність, розпорядок дня та режим харчування.

«Як відомо, вага може виглядати по-різному. Все визначає форма. Розуміючи основні принципи здорового харчування можна попередити ожиріння як у дітей та і в дорослих та досягти бажаної форми», – відзначила спортивний тренер проекту Діна Харіна.

Проект реалізовується за інформаційної підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. Супровід виконання проекту здійснює член конкурсної комісії, начальник відділу молодіжної політики та взаємодії з громадськими організаціями управління молодіжної політики та оздоровлення Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Анастасія Гайдей.

Нагадаємо, що цього року переможцями конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надаватиметься фінансова підтримка у 2019 році за рахунок коштів обласного бюджету стали 25 проектів громадських організацій Вінниччини, які протягом року отримають співфінансування на загальну суму 1 млн. грн.