Сьогодні, 28 травня, в обласному молодіжному центрі «Квадрат» відбулась пресконференція громадської організації «Медіа Центр «Власно» щодо проведення в області І Міжнародного фестивалю «Гей, Соколи!» та створення культурно-туристичного центру відомого українсько-польського поета та композитора Тимка Падури.

Від обласної влади у пресконференції взяв участь заступник голови ОДА Олександр Крученюк.

Розпочинаючи засідання, посадовець зазначив, що на сьогодні питання щодо відродження творчості Тимка Падури є особливо актуальним у контексті збереження пам’яті про видатних земляків.

«Тимко Падура є непересічною особистістю в історії нашого краю. Крім цього, його ім’я також відоме далеко за межами України. Збереження пам’яті про життя і творчість славетного поета має особливо важливе значення, адже значна кількість пісень та історичних довідок Тимоша Падури присвячені українській культурі, козацтву. Його творчість стала надбанням одразу декількох слов’янських народів. Так, пісню «Гей, соколи!» вважають своєю народною як українці, так і поляки, білоруси, словени», - зазначив Олександр Крученюк.

Варто зазначити, що в рамках реалізації проекту передбачено створення культурно-туристичного центру з метою популяризації творчості українсько-польського мандрівного поета та торбаніста Тимка Падури. У день відкриття культурно-туристичного центру відбудеться І Міжнародний фестиваль «Гей, Соколи!»

Під час зустрічі керівник проекту Ольга Маліновська також повідомила, що на базі напрацювань місцевих працівників культури, істориків та дослідників буде видано книгу про життя і творчість Тимоша Падури українською та польською мовами. До книги також включать тексти і ноти пісень, перекладені з мови оригіналу на сучасну українську.

Крім цього, на базі досліджень Знімуть короткометражний фільм про славетного земляка. 

Під час пресконференції історик, дослідник життя і творчості Тимоша Падури Микола Купчик розповів про долю відомого поета, історію написання його творів, ознайомивши присутніх з особливостями висвітлення постаті в сучасній українській та польській історіографії. За словами дослідника, Тимко Падура запам’ятався в історії як представник української школи у польській літературі.  

 «Безумовно, ця людина заслуговує на повагу, на увагу з боку дослідників, популяризацію його творчості для широкого загалу, адже його твори є спільним надбанням українського та польського народів», - зазначив Микола Купчик.

У свою чергу, Ольга Маліновська підкреслила, що вивчення життя і популяризація творчості Т.Падури має особливо важливе значення, адже у його творах згадуються чимало історичних подій, окремі з яких залишаються малодослідженими. «Тимко Падура належить до плеяди тих людей, які зберегли українську історію. Ми багато чого не знаємо, але його внесок у збереженні історичної пам’яті та розвитку культури нашого краю є особливо важливим», - зауважила керівник проекту.

Під час пресконференції партнер проекту Володимир Воловодюк зауважив: «Тимко Падура присвятив своє життя українській культурі, зокрема, справедливому ставленню до козацтва, історичним дослідженням».

Відкриття І Міжнародного фестивалю «Гей, Соколи» та «Культурно-історичного центру Тимка Падури» відбудеться 14 вересня поточного року в селі Махнівка Козятинського району.

За словами організаторів, на фестиваль приїдуть гості з різних куточків України, також завітає делегація з Польщі. Особливістю заходу є те, що ведучі проводитимуть фестиваль від імені Тимка Падури та його друзів. Крім цього, творчі колективи виконають пісні автора у різних стилях та аранжуванні.

Під час фестивалю звучатимуть такі музичні інструменти як ліра, торбан і кобза.

Учасники заходу матимуть можливість поринути у події XVII ст., оглянувши різні локації, серед яких: «Життя та побут козаків», «Життя та побут хліборобів», «Старовинні українські інструменти», «Махнівка очима Тимка Падури».

Крім презентації книги та короткометражного фільму про Тимка Падуру, на фестивалі діятиме ярмарок-виставка народної творчості.

Для промоції фестивалю організатори ініціюють флешмоб у соцмережах. Аматори і професійні колективи, а також відомі зірки поділяться відео виконання пісні Тимка Падури за хештегом #Я_співаю_Гей_Соколи.

Нагадаємо, проект щодо проведення на Вінниччині І Міжнародного фестивалю «Гей, Соколи!» та створення культурно-туристичного центру Тимка Падури в селі Махнівка Козятинського району став переможцем обласного конкурсу проектів, співфінансування яких передбачено коштом обласного бюджету протягом 2019 року. Грантову допомогу на реалізацію проекту надає Український культурний фонд.