Сьогодні, 28 травня, у приміщенні креативного простору «CHERDAK» розпочав роботу дводенний семінар-тренінг «Співпраця органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства в процесі формування та реалізації державної, регіональної політики».

Захід став можливий завдяки організаційній підтримці Секретаріату Кабінету Міністрів України та Координатора проектів ОБСЄ в Україні, а також фінансової підтримки Уряду США.

«Наше головне завдання – знайти шляхи співпраці та порозуміння між органами виконавчої влади та інститутами громадянського суспільства, які займають у державі дуже важливе місце. Відверто кажучи, сьогодні неможливо створити нормативно-правовий документ не знаючи потреб суспільства, тобто без проведення консультацій з громадськістю у тій чи іншій формі», – зазначила представник Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України Наталія Окша.

«Україна не стоїть осторонь тих суспільних тенденцій, які сьогодні можна спостерігати у світі, зокрема, що стосується розвитку громадянського суспільства. Це тривалий та об’ємний процес. Інколи влада «не чує» громадськість, інколи громадськість не розуміє, чим займається влада, але всі прекрасно розуміють одне: потрібно працювати разом задля досягнення того чи іншого результату. І не інакше. Я переконаний, що сьогоднішній захід – це ще один крок у напрямку налагодження ефективної співпраці», – відзначив заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк.

Семінар-тренінг включав у себе роботу у групах з декількох тематик, зокрема щодо законодавчої бази проведення консультацій з громадськістю та принципах, на яких базується цей процес, а також планування, проведення та звітування за результатами обговорення.

Так, серед факторів, які на думку учасників тренінгу заважають проводити консультації з громадськістю, було названо: формальний підхід до проведення консультацій, не розуміння учасниками процесу механізму консультацій, а також відсутність досконалої платформи для проведення консультації з громадськістю як у органів виконавчої влади, так і в інститутів громадянського суспільства, які зачасту недостатньо поінформовані для того, щоб бути учасниками процесу та приймати конструктивні рішення.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України підготував для учасників семінару-тренінгу методичний посібник «Формати проведення публічних консультацій», який можна буде використовувати у повсякденній роботі.

Завтра, 29 травня, у приміщенні креативного простору «CHERDAK» відбудеться друга частина семінару-тренінгу «Співпраця органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства в процесі формування та реалізації державної, регіональної політики», де буде розглянуто основні механізми налагодження діалогу «влада – громадськість».