Вчора, 20 липня, у конференц-залі обласної державної адміністрації відбулося засідання круглого столу «Іван Богун – визначний полководець та державний діяч української нації», за підсумками якого планується встановлення пам’ятного знаку визначній постаті української історії – визначному полковнику та державному діячу Івану Богуну.

Проведення заходу було ініційовано громадською організацією «Лелеки».

«Я думаю, що сьогоднішній «круглий стіл» буде гідним початком роботи над встановленням у місті Вінниці пам’ятного знаку Івану Богуну», – переконаний заступник голови координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при облдержадміністрації Андрій Мельничук.

«Вчені-історики схиляються до думки, що постать Івана Богуна – це символ порятунку української армії та національної ідеї часів Національно-визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького 1648-1657 років», – зазначив професор, доктор історичних наук Олексій Струкевич.

Викладач історії, краєзнавства та правознавства навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія № 2 міста Гнівань» Олександр Коваль розповів про нові факти участі Івана Богуна у битві під Батогом 22-23 травня (1-3 червня) 1652 року, виявлені у ході власного історико-краєзнавчого дослідження. «Богун – це, без сумніву, одна з «найсвітліших» постатей в козацькій історії України. Ми – козацька держава, ми – козацький народ, тому повинні робити все для того, щоб належним чином увічнювати видатні козацькі постаті та історичні події», – відзначив він у своєму виступі.

Краєзнавець, начальник архівного відділу Липовецької райдержадміністрації Олександр Роговий переконаний, що пам’ятний знак потрібно розмістити у відомому козацькому історичному місці, яких на Вінниччині досить багато.

За підсумками проведення «круглого столу» підготовлено звернення мешканців міста Вінниці на Вінницької області до голови облдержадміністрації Валерія Коровія, голови обласної Ради Анатолія Олійника та міського голови Сергія Моргунова щодо вшанування пам'яті визначного українського полководця та державного діяча через встановлення на його честь пам’ятного знаку у місті Вінниці. Орієнтовно – на площі ім. Івана Богуна на перехресті вул. Соборної та вул. Магістерської перед колишнім кінотеатром.