26 лютого, під час щотижневої робочої наради, директор Департаменту цивільного захисту облдержадміністрації Сергій Вовченко презентував керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації Карту пріоритетів Департаменту на 2018 рік.

            Зокрема, посадовець визначив два основних пріоритетних напрямки роботи Департаменту, а саме:

забезпечення реалізації  державної політики у сфері цивільного захисту населення і територій області від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

забезпечення реалізації державної політики в оборонній сфері та з питань дотримання законності, правопорядку, захисту прав і свобод громадян.

         Відповідно  до Стратегічної цілі - Запровадження сучасних форм і методів підготовки місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, їх керівного складу щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуації  протягом року виконувалось завдання щодо підвищення готовності органів управління і сил цивільного захисту до ефективних дій в умовах виникнення та ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру в мирний час та особливий період, шляхом організації та проведення:

4-х  командно-штабних навчань з органами управління та силами цивільного захисту районних ланок територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту у Немирівському, Оратівському, Ямпільському, Томашпільському районах;

двох штабних тренувань з органами управління територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту.

двох штабних тренувань з органами управління та силами  цивільного захисту Калинівської та Вінницької районних ланок територіальної підсистеми ЄДС ЦЗ на тему: “Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту району з організації евакуації населення при загрозі або виникненні надзвичайних ситуацій на арсеналі зберігання ракет та боєприпасів Міністерства оборони України ”

восьми штабних тренувань з органами управління та силами цивільного захисту районних ланок територіальної підсистеми ЄДС ЦЗ на тему: “Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту району (міста) при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації на гідроспорудах”.

                                                                         

 Реалізація Завдання  «Захист населення  і територій, організація робіт із запобігання і реагування на надзвичайні ситуації природного та техногенного характеру» вирішувалась шляхом координації діяльності органів виконавчої влади на території області, з цією метою було забезпечено 34 засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

           Було  розглянуто 49 питань, (з них позапланових -  22) у тому числі  направлених  на: ліквідацію  надзвичайних ситуацій  –  10; виконання заходів з попередження надзвичайних ситуацій – 35; матеріально-технічного забезпечення формувань територіальної оборони  –  4.

               Очільник Департаменту відповідно виокремив що 2017 рік, був складним з точки зору природно-техногенної обстановки. В області було зареєстровано 7 надзвичайних ситуацій.

            Загальні збитки від наслідків надзвичайних ситуацій склали більше 94,5 млн. грн. (з них біля 50 млн. грн. збитки від НС техногенного характеру - вибухи на території військового складу в м.Калинівка  та майже 42 млн.грн. збитки від НС природного характеру - сильний град в 5 районах області).

            На ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій у 2017 році з резервного фонду обласного бюджету було виділено  6 мільйонів 68 тисяч  516 грн. та 100 млн. грн. з резервного фонду Держбюджету на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації спричиненої вибухами на об’єктах військової частини А1119 у м. Калинівка. Із 100 млн. грн. державних коштів касове виконання на кінець 2017 року склало 35,1 млн. грн.

        На  сьогодні  роботи з відновлення пошкоджених будівель продовжуються лише у с. Павлівка Калинівського району (36 будинків потребують проведення аварійно-відбудовних робіт).

             Враховуючи наслідки надзвичайної ситуації природного характеру (несприятливі погодні умови (сильні зливи), яка сталася в червні 2016 року в Ямпільському районі,  у 2017 році Департамент разом з органами місцевого самоврядування розпочали реалізацію Завдання -  щодо  інженерного захисту відповідних територій області, а саме  проведення капітального ремонту захисної дамби урочища “Панасова” протяжністю 4 км. с. Велика Кісниця Ямпільського району. Було:

розроблено технічне завдання на проведення капітального ремонту захисної дамби урочища “Панасова” протяжністю 4 км. с. Велика Кісниця Ямпільського району, виготовлено проектно-кошторисну документацію  проведено перший етап земляних робіт відповідно до проектно-кошторисної документації 

             Протягом року в області проведена значна робота щодо реалізації завдання  щодо поповнення регіонального матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій новим сучасним обладнанням відповідно до номенклатури. Протягом року було придбано спеціальний дренажний насос для відкачування води з великих глибин до 45 м., дизель-генератори потужністю 15 кВт та 100 кВт.

          Окремо  очільник  Департаменту відзначив  значну роботу установи в питаннях Підвищення обороноздатності  держави  дотримання законності, правопорядку, захисту прав і свобод громадян.

        Підсумовуючи свій  виступ, Сергій Вовченко  зазначив, що  результати виконання пріоритетних напрямків роботи Департаменту відповідають поставленій меті.