Значення експертно-криміналістичної служби в розкритті та розслідуванні злочинів важко переоцінити. Адже основною доказовою базою для розкриття злочинів та притягнення винних осіб до відповідальності без сумнівів завжди були є та залишаться речові докази, сліди та інші артефакти, які знаходять та фіксують на місці події працівники експертно-криміналістичної служби разом зі слідчими, поліцейськими та прокурорами. Дослідження цих доказів в спеціальних лабораторіях експертно-криміналістичних центрів потребує глибоких знань в багатьох сферах науки та техніки. Тому працівники цієї служби це високодосвідчені фахівці своєї справи, люди з відважними серцями та високим почуттям обов’язку, з величезним терпінням та силою волі.

Саме такий колектив працює у Вінницькому науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України на чолі з Миколою ЛАЙТЕРОМ, який віддав улюбленій справі все своє свідоме життя. Фахівці центру та наявна у ньому матеріально-технічна база є сьогодні чи не найкращою в Україні.

З нагоди 21 річниці з дня створення експертно-криміналістичної служби в центрі відбулись заходи, в яких взяли участь представники обласної державної адміністрації, міської ради, Головного управління Національної поліції у Вінницькій області,  керівники навчальних закладів системи МВС, представники підприємств  та установ м.Вінниці, духовенство.

Начальник відділу оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Валерій ІНДИК від імені Голови обласної державної адміністрації Сергія БОРЗОВА привітав колектив центру зі святом та вручив його кращим працівникам Почесні грамоти обласної державної адміністрації та обласної ради.

Він побажав нагородженим та усім працівникам центру міцного здоров’я, миру та успіхів у служінні державі, захисті прав та свобод громадян та підкреслив, що органи державної влади Вінниччини завжди готові підтримати центр у подальшому удосконаленні його діяльності. 

Доречно зазначити, що Вінницький науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України  є одним з співвиконавців Комплексної оборонно-правоохоронної програми Вінницької області на 2021-2025 роки. Саме в рамках реалізації заходів цієї програми планується сприяти подальшому розвитку його матеріально-технічної бази, удосконаленню та запровадженню новітніх технологій в дослідженні речових доказів та на цій основі зміцнення законності та правопорядку на території Вінницької області.