19 лютого відповідно до Плану основних заходів цивільного захисту області на 2020 рік, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 03 січня 2020 року №2, проведено навчально-методичний збір щодо підсумків роботи з підготовки цивільного захисту  області  у 2019 році та визначення основних завдань у зазначеній сфері на 2020 рік.

         До участі в зборі залучалися:

- начальники структурних підрозділів з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами міст і районів;

- відповідальні особи з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами об’єднаної територіальної громади;

- керівники та представники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту.

 При проведенні навчально-методичного збору розглядалися питання:

  1. Здійснення заходів у сфері цивільного захисту області у 2019 році та визначення основних завдань у зазначеній сфері на 2020 рік.
  2. Особливості планування діяльності органів управління районної (міської) ланки та ланки ОТГ обласної територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту у 2020 році в умовах адміністративно-територіальної реформи.
  3. Встановлення взаємодії між структурними підрозділами з питань цивільного захисту районних державних адміністрацій та міст обласного значення із структурними підрозділами ОТГ, з метою пошуку нової організаційної взаємодії служб цивільного захисту.
  4. Особливості здійснення заходів цивільного захисту в умовах адміністративно-територіальної реформи. Організація діяльності місцевих комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та планування їх роботи на 2020 рік.
  5. Досвід створення місцевої автоматизованої системи оповіщення органів управління ЦЗ і населення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій за підсумками проведеної роботи в Калинівському районі та місті Вінниці.
  6. Стан проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту області у 2020 році. Організація заходів з укриття населення в умовах адміністративно-територіальної реформи.
  7. Особливості планування заходів евакуації в мирний час та особливий період.

Порядок обліку формувань цивільного захисту в умовах адміністративно-територіальної реформи.

  1. Стан виконання заходів призову громадян Вінниччини на строкову військову службу. Зміни у нормативно-правовій базі в умовах адміністративно-територіальної реформи.

       Протягом 2019 року всі ланки Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту діяли оперативно, чітко та результативно.

       На високому рівні спрацювали всі фахівці спеціалізованих служб цивільного захисту без винятку, але в найкращу сторону відмічено діяльність медичної служби, комунально-технічної, захисту тварин і рослин, матеріального забезпечення, фахівців ПАТ «Вінницягаз» та ПАТ «Вінницяобленерго». 

       У 2019 році відповідно до плану основних заходів цивільного захисту Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної систем цивільного захисту на 2019 рік, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 17 січня 2019 року №40, в області проведені заходи щодо навчання органів управління та населення з питань цивільного захисту.

Практична підготовка керівного складу органів управління цивільного захисту здійснювалась під час організації та проведення командно-штабних навчань і тренувань з органами управління і силами територіальної підсистеми та її ланками.

Проведені протягом року планові заходи щодо підготовки органів управління та сил цивільного захисту області сприяли підвищенню рівня їх готовності до дій за призначенням в умовах мирного часу та особливого періоду. В кращу сторону відмічено проведення практичних заходів з питань цивільного захисту у Барському, Бершадському, Жмеринському, Іллінецькому, Шаргородському, Козятинському, Крижопільському, Мурованокуриловецькому, Тульчинському, Хмільницькому, Ямпільському районах та в містах Вінниці, Жмеринці, Ладижині, Могилів-Подільському, Хмільнику.

       У 2019 році в області проведено 5 командно-штабних навчань з органами управління цивільного захисту в районах: Барському, Теплицькому, Козятинському, Шаргородському та місті Козятин; 18 штабних тренувань та експериментальне тренування із органами управління цивільним захистом Іллінецької ОТГ.

       Протягом минулого року проводилася значна робота щодо організації заходів цивільного захисту населення в об’єднаних територіальних громадах.

        На високому рівні вперше в області проведено експериментальне тренування з органами управління цивільного захисту Іллінецької ланки об’єднаної територіальної громади з метою пошуку нової організаційної взаємодії сил цивільного захисту. Для перейняття досвіду на експериментальне тренування запрошувалися голови та відповідальні фахівці з питань цивільного захисту об’єднаних територіальних громад. Всі заплановані питання відпрацьовані на високому рівні, було продемонстровано злагодженість дій керівництва ОТГ та спеціалізованих служб цивільного захисту, показано дієвий зв’язок ОТГ і райдержадміністрації на випадок виникнення надзвичайних ситуацій.

       Ефективно працювали комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій облдержадміністрації, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Пріоритетом в їх роботі було попередження та ефективне реагування на надзвичайні ситуації.

       В кращий бік відмічається робота районних комісій з питань ТЕБ та НС в Гайсинському, Крижопільському, Ямпільському районах та містах Жмеринка.

       У 2019 році проведено 20 засідань обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на яких було розглянуто 33 питання.

       Районними та міськими ланками Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту за рахунок коштів місцевих бюджетів проводяться заходи щодо модернізації, удосконалення системи оповіщення.

       Досвід створення місцевої автоматизованої системи оповіщення органів управління ЦЗ і населення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій за підсумками проведеної роботи в Калинівському районі та в місті Вінниці висвітлено за допомогою презентації.

       Протягом 2019 року в області продовжувалася робота  з проведення технічної інвентаризації захисних споруд.

       За результатами інвентаризації захисних споруд цивільного захисту у поточному році Вінницька область визначена в п’ятірці найкращих.

       В області протягом 2019 року проінвентаризовано 24 захисних споруди цивільного захисту (82%).

       Було доведено особливості планування заходів евакуації в мирний час та особливий період, порядок обліку формувань цивільного захисту в умовах адміністративно-територіальної реформи .

        Робота всіх ланок обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту відповідала завданням і ситуаціям року та була спрямована на розвиток і зміцнення системи.

 

Основні завдання у 2020 році:

  1. Завершення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту.
  2. Підготовці до проведення командно-штабного навчання з органами управління цивільного захисту Мурованокуриловецького, Погребищенського, Чернівецького, Тиврівського районів.
  3. Особливу увагу хочу звернути до підготовки проведення експериментального штабного тренування з органами управління цивільного захисту Вороновицької та Дашівської об’єднаної територіальної громади.
  4. Виконання заходів цивільного захисту з питань оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами у новостворених об’єднаннях територіальних громадах, а саме:

формування постійно діючих структурних підрозділів цивільного захисту в складі виконавчих органів громад, або призначення відповідальної посадової особи;

створення підрозділів місцевої і добровільної пожежної охорони в новостворених громадах;

модернізації системи оповіщення;

забезпечення непрацюючого населення, яке проживає в прогнозованій зоні хімічного забруднення засобами індивідуального захисту.