13 лютого 2020 року проведене штабне тренування органів управління обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту відповідно до Плану основних заходів цивільного захисту області на 2020 рік, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від
3 січня 2020 року №2  на тему: “Дії органів управління обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту щодо дій в умовах паводку, пропуску льодоходу і повені”.

Керівник тренування – Перший заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації С.Г.Здітовецький.

Заступник керівника тренування – директор Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Вінницької облдержадміністрації С.Д.Вовченко

Мета тренування: удосконалення навичок керівного складу органів управління обласної територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту в складних умовах паводку, пропуску льодоходу і повені, перевірка готовності сил і засобів, відпрацювання необхідних документів.

До участі у тренуванні залучалися:

          Департамент цивільного захисту обласної державної адміністрації;

          керівники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту, представники підприємств, установ і організацій, що входять до складу служб ЦЗ.

Основні  завдання штабного тренування:

  1. Удосконалити навички органів управління цивільного захисту в організації захисту населення і територій в період весняного паводку, пропуску льодоходу і повені.
  2. Відпрацювати питання взаємодії органів управління цивільного захисту області, формувань обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту при проведенні протипаводкових заходів.
  3. Уточнити та скорегувати (відпрацювати) формалізовані документи при організації протипаводкових заходів та пропуску льодоходу.

 За підсумками штабного тренування відбулося заслуховування посадових осіб обласних спеціалізованих служб цивільного захисту:

  1. Начальник Вінницького обласного центру з гідрометеорології довів реальну гідрометеорологічну обстановку, що склалася на території області та прогнозовану інформацію до учасників тренування.
  2. Представник Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг, довів прогнозовану обстановку на території області в період весняного паводку, пропуску льодоходу і повені та аналіз їх можливих наслідків та визначив перелік потенційно-небезпечних ділянок (місць можливих заторів льоду та затоплень) на річках у період проходження льодоходу на території Вінницької області.
  3. Визначений перелік:

- населених пунктів, які потрапляють в зону можливого підтоплення у басейнах річок Дністер та Південний Буг.

- об’єктів, які знаходяться у користуванні спеціалізованих служб цивільного захисту та потрапляють в зону можливого підтоплення.

- автомобільних мостів (споруд), які можуть бути пошкодженні під час пропуску льодоходу і повені.

 

  1. Відбулася демонстрація інтерактивної карти зон можливого затоплення у період паводку, повені та пропуску льодоходу.

 

За результатами штабного тренування внесені корегування в плани реагування органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту області.

Фахівцями Департаменту цивільного захисту, керівниками спеціалізованих служб цивільного захисту та відповідальними працівниками відпрацьовані пропозиції у проект рішення голови обласної державної адміністрації  щодо проведення першочергових заходів по попередженню та ліквідації можливих негативних наслідків паводку, льодоходу і повені.