Відповідно до плану основних заходів цивільного захисту на 2018 рік затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 17 січня 2018 року № 20,  11-12 вересня 2018 року було проведене командно-штабне навчання з органами управління Хмільницької районної та міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту на тему: «Переведення цивільного захисту району та міста з режиму функціонування в мирний час на режим функціонування в особливий період. Захист населення і території району від надзвичайних ситуацій  техногенного та природного  характеру».

         До навчання залучалися:

від органів управління цивільного захисту  області:

  • Департамент цивільного захисту облдержадміністрації;
  • представники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту;

                              

 від Хмільницького району:

  • голова районної державної адміністрації;
  • районна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій;
  • районна комісія з питань евакуації;
  • сектор з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами;
  • районні спеціалізовані служби цивільного захисту, підприємства, установи і організації, які забезпечують виконання заходів цивільного захисту;
  • селищні та  сільські ради;
  • формування цивільного захисту в кількості необхідній для відпрацювання навчальних питань;

 від міста Хмільника:

  • міський голова;
  • міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій;
  • міська комісія з питань евакуації;
  • відділ з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами;
  • спеціалізовані служби цивільного захисту, підприємства, установи і організації, які забезпечують виконання заходів цивільного захисту;
  • формування цивільного захисту в кількості необхідній для відпрацювання навчальних питань.

 Навчальні цілі мали за мету:

  1. Відпрацювати питання організації переведення цивільного захисту району з мирного на особливий період.
  2. Підвищити навички роботи комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, комісії з питань евакуації при організації і проведенні заходів захисту населення в умовах особливого періоду.
  3. Оцінити рівень підготовки органів управління та сил цивільного захисту, порядок організації взаємодії спеціалізованих служб цивільного захисту при виконанні завдань за призначенням.

        З урахуванням сучасної суспільно-політичної обстановки основні зусилля в ході проведення командно-штабного навчання були спрямовані на вдосконаленні практичних навичок керівного складу  району щодо організації переведення цивільного захисту району з мирного часу на режим функціонування в умовах особливого періоду. Відпрацьовано питання організації переведення цивільного захисту  району та міста з мирного на особливий період.  Підвищено навички роботи комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, районної та міської комісії з питань евакуації при організації і проведенні заходів захисту населення в умовах особливого періоду.

        В ході навчання були практично відпрацьовані дії формувань цивільного захисту: 

під час ліквідації дорожньо-транспортної пригоди з розгортанням постів перекриття дорожнього руху та сортувальних майданчиків для надання екстреної медичної допомоги постраждалим в ДТП на догоспітальному та госпітальному етапах з вилученням потерпілих, загиблих та евакуацією дітей із шкільного автобуса;

при ліквідації наслідків пожежі на території філії «Жданівський цукровий завод» ТОВ «Цукорагропром», с. Війтівці;

при проведенні карантинних заходів в с. Широка Гребля.

                                                                                                                                                                                                  

       Показано високу організацію роботи номерного посту радіаційного та хімічного спостереження в особливий період районного сектору ГУ ДСНС у Вінницькій області.

       Підсумки відпрацювання практичних дій були обговорені на місцях їх проведення і при заслуховуванні керівного складу служб цивільного захисту.

       В ході всього навчання відмічаємо плідну роботу особового складу спеціалізованих служб цивільного захисту району: протипожежної служби під керівництвом Антонюка Руслана Вікторовича, служби охорони громадського порядку - Руденко Дмитра Сергійовича, матеріального забезпечення - Іванкова Володимира Михайловича, медичної спеціалізованої служби - Залецького Василя Анатолійовича, торгівлі і харчування - Прокопович В’ячеслава Григоровича, служби енергетики - Васильчука Олександра Васильовича, транспортного і комунального забезпечення - Гринчишина Віктора Володимировича, захисту тварин і рослин Бойко Дмитра Петровича.

       Відмічаємо, що районна державна адміністрація володіє достатнім потенціалом щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та діям в умовах особливого періоду. Управління заходами цивільного захисту під час навчання організовувалось своєчасно, реагування сил першого ешелону на виникнення надзвичайних ситуацій здійснювалось, у визначені терміни. Впевнено володів ситуацією, вчасно приймав рішення голова районної державної адміністрації – голова районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій – Буткевич Євгеній Віталійович та заступник голови районної державної адміністрації – Горбатюк Павло Андрійович .

       Показано організованість дій, наполегливість під час підготовки та під час проведення заходів командно-штабного навчання керівника структурного підрозділу з питань цивільного захисту райдержадміністрації – Слободянюка Юрія Васильовича та головного спеціаліста – Якобнюк Жанни Валеріївни та начальника відділу з питань цивільного захисту Хмільницької міської ради – Коломійчука Валерія Перовича.

       За результатами проведеного командно-штабного навчання органи управління та сили цивільного захисту району та міста показали високий рівень підготовки до виконання дій за призначенням.

       Навчання пройшло досить організовано, тема і навчальні питання відпрацьовані. Цілі його досягнуті.

       За результатами командно-штабного навчання фахівцями Департаменту цивільного захисту відпрацьовані узагальнені матеріали, на підставі яких буде відпрацьовано план усунення виявлених недоліків та організовано роботу щодо його виконання.