В період з 25 по 26 червня 2018 року начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Департаменту Валерій ІНДИК взяв участь у проведенні експериментального командно-штабного навчання з окремою бригадою територіальної оборони, яке проводилось під керівництвом Командувача Сухопутних військ Збройних Сил України.

         Тактичне навчання з територіальної оборони «Північна фортеця – 2018» розпочалось два тижні тому та проводилось на одному з полігонів Чернігівської області.

         У навчанні взяли участь: Секретар Ради національної безпеки і оборони України Турчинов Олександр Валентинович, Міністр оборони України генерал армії України Полторак Степан Тимофійович, начальник Генерального штабу - Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Муженко Віктор Миколайович, Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-полковник Попко Сергій Миколайович, голови обласних державних адміністрацій, керівний склад відповідних управлінь Генерального штабу Збройних Сил України, територіальних органів Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, обласних військових комісаріатів України.

                                    

         До тактичних навчань «Північна фортеця – 2018» було залучено повний склад бригади територіальної оборони Чернігівської області. Під час зборів військовозобов’язані та резервісти відпрацьовували такі основні завдання, як прикриття ділянки державного кордону, забезпечення руху військових колон, ізоляція району бойових дій, охорона і оборона важливих об’єктів у взаємодії з підрозділами Нацгвардії, боротьба з диверсійно-розвідувальними силами противника, ведення бойових дій у місті та лісі.

         Представники місцевих органів виконавчої влади з різних областей України побачили, як організована та працює система територіальної оборони України.

                                         

 «Захистимо свій дім — захистимо Україну! Це фактично гасло, що відображає сучасну концепцію територіальної оборони. Мета — при необхідності перетворити кожне місто у неприступну фортецю. Саме територіальна оборона є запорукою захисту країни в умовах масштабного військового протистояння», — акцентував Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов і додав, що у кожній області за проектом Генштабу буде створено бригаду територіальної оборони. — Наразі розбудовується потужна мобілізаційна система, формується додатковий резерв для українського війська. Тобто формується тотальна система оборони і захисту нашої країни в особливий період та під час запровадження правового режиму воєнного стану.

                                                                     

                                                                   

       На потужності системи оборони України наголосив і Міністр оборони Степан Полторак. «Це школа підготовки, яка буде продовжуватися», — наголосив Степан Полторак. «Ми вперше провели експериментальні навчання, під час яких побачили проблеми та напрями, де потрібно працювати більше. Найближчим часом в інших областях, теж будуть проведені подібні навчання.

         Кращих військовозобов’язаних – учасників навчальних зборів відзначено грамотами та подяками.

         По завершенню навчання військовозобов’язані та резервісти відправились по своїх домівках.