Відповідно до плану основних заходів цивільного захисту на 2018 рік затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 17 січня 2018 року № 20,  24-25 травня 2018 року було проведене командно-штабне навчання з органами управління Літинської районної ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту на тему: «Переведення цивільного захисту району з режиму функціонування в мирний час на режим функціонування в особливий період. Захист населення і території району від надзвичайних ситуацій  техногенного та природного  характеру».

         

        До навчання залучалися:

а) від органів управління цивільного захисту  області:

  • Департамент цивільного захисту облдержадміністрації;
  • Головне управління ДСНС України у Вінницької області;
  • представники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту;

 

б) від Літинського  району:

  • голова районної державної адміністрації;
  • районна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій;
  • районна комісія з питань евакуації;
  • сектор з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами;
  • районні спеціалізовані служби цивільного захисту, підприємства, установи і організації, які забезпечують виконання заходів цивільного захисту;
  • селищна та  сільські ради;
  • формування цивільного захисту в кількості необхідній для відпрацювання навчальних питань.

 

Навчальні цілі мали за мету:

  1. Відпрацювати питання організації переведення цивільного захисту району з мирного на особливий період.
  2. Підвищити навички роботи комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, районної комісії з питань евакуації при організації і проведенні заходів захисту населення в умовах особливого періоду.
  3. Оцінити рівень підготовки органів управління та сил цивільного захисту, порядок організації взаємодії спеціалізованих служб цивільного захисту при виконанні завдань за призначенням.

 В ході навчання були практично відпрацьовані дії формувань цивільного захисту: 

  • при ліквідації наслідків вибуху  в кінотеатрі;
  • під час ліквідації дорожньо-транспортної пригоди з розгортанням постів перекриття дорожнього руху та сортувальних майданчиків для надання екстреної медичної допомоги постраждалим в ДТП на догоспітальному та госпітальному етапах з вилученням потерпілих, загиблих та евакуацією дітей із шкільного автобуса;
  • при ліквідації наслідків пожежі в природній екосистемі;
  • при проведенні карантинних заходів.

       

      

       

         Підсумки відпрацювання практичних дій були обговорені на місцях їх проведення і при заслуховуванні керівного складу служб цивільного захисту.

         В ході всього навчання відмічаємо плідну роботу особового складу спеціалізованих служб цивільного захисту району: протипожежної служби під керівництвом Горбачука Григорія Борисовича,  служби охорони громадського порядку Бевза Олександра Васильовича, працівників служби енергетики Токаря Бориса Воломировича, медичної спеціалізованої служби Кобеля Сергія Ульяновича, зв’язку і оповіщення Самолюка Анатолія Михайловича.

         Показали злагоджену роботу та встановленні взаємні інформаційні зв’язки із ліквідації наслідків пожежі в природній екосистемі  с. Селище керівник та фахівці райагролісу – Горобчук Олександр Васильович та начальник  спеціалізованої протипожежної служби – Горбачук Гигорій Борисович.

         На досить високому рівні відпрацьовані ввідні та організовані карантинні заходи при загрозі або виникненні осередку особливо небезпечної інфекції африканської чуми свиней на базі приватного підприємства с. Городище начальник управління головного управління Держпродспоживслужби в районі – Липкань Михайло Васильович.

          Навчання пройшло досить організовано, навчальні питання відпрацьовані. Цілі його досягнуті. Надана методична допомога та рекомендації щодо усунення недоліків.