Сьогодні на нараді з головами територіальних громад під головуванням директора Департаменту правового забезпечення Вінницької обласної державної адміністрації Сергія Чабана, за участю директора ДП «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» Ярослава Ярославського та начальника Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Вінницькій області Олексія Ягельського обговорили питання щодо необхідності вжиття першочергових заходів з інвентаризації несформованих земельних ділянок водного фонду комунальної власності на виконання завдань, визначених пунктом 5 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади», введеного в дію Указом Президента України від 29 квітня 2021 року № 180/2021, а також щодо змін внесених до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів».

За інформацією директора Департаменту правового забезпечення Вінницької обласної державної адміністрації Сергія Чабана, всі 63 територіальні громади області утворили комісії з інвентаризації водних об’єктів, лісових ресурсів, земельних ділянок водного фонду, лісогосподарського призначення та об’єктів нерухомого майна, що відносяться до комунальної власності територіальних громад.

В результаті обговорення, наголосив головам територіальних громад про необхідність посилення роботи з інвентаризації на місцях та вчасне інформування про проведену роботу.

За інформацією директора ДП «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» Ярослава Ярославського на території Вінницької області розташовано більше 5 тис. водних об’єктів на загальну 34,3 тис. га, половина з них не мають правовстановлюючих документів, що зумовлює необхідність вжиття першочергових заходів з інвентаризації несформованих земельних ділянок водного фонду комунальної власності.

Зазначив, що ДП «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» на замовлення Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області розроблено технічні документації із землеустрою щодо інвентаризації земель водного фонду на 427 водних об’єктів на загальну площу 6,9 тис. га, які потребують фінансування від територіальних громад за проведені землевпорядні роботи та прийняття рішення про затвердження відповідних землевпорядних документацій.

Начальник Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Вінницькій області Олексій Ягельський зазначив, що посадові особи Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Вінницькій області проводять рибоохоронні рейди спрямовані на здійснення заходів з охорони водних біоресурсів, запобігання та припинення порушень правил рибальства і порушень порядку придбання чи збуту водних біоресурсів, знарядь добування (вилову) в місцях їх реалізації (в тому числі на ринках), регулювання рибальства у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах), виявлення порушень порядку транспортування водних біоресурсів.

У випадку виявлення таких правопорушень порушники притягуються до адміністративної відповідальності, на них накладається стягнення у вигляді штрафів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 06 жовтня 2021 року № 1039 внесено зміни у додатки 1-3 до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів». Зазначена постанова набрала чинності 12 жовтня 2021 року.

 

Вид водних біоресурсів

Мінімально допустимі розміри, см

Було

Стало

Плітка

18

85 грн.

1564 грн

Лящ

32

170 грн.

1649 грн.

Судак

42

510 грн.

3587 грн.

Сом

70

425 грн.

5117 грн.

Короп (сазан)

35

306 грн.

3706 грн.

Карась

для любительського рибальства – не має міри

17 грн.

1581 грн.

Окунь

для любительського рибальства – не має міри

17 грн.

3162 грн.

Раки

10

25,50 грн.

3332 грн.

 

У відповідності з положеннями ст. 69-1 Бюджетного кодексу України грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності мають надходити до місцевих бюджетів, в тому числі: до бюджетів місцевого самоврядування. Якщо в результаті вчиненого правопорушення на території громади завдано шкоди рибному господарству, то розмір такої шкоди має стягуватись до місцевого бюджету.

Застосовані штрафи також мають надходити до місцевих бюджетів.

У разі виявлення порушень повідомляти Управлінням Державного агентства меліорації та рибного господарства у Вінницькій області за телефонами «гарячої лінії» (068) 018-37-52 або (073) 004-86-06. В свою чергу посадові особи Вінницького рибоохоронного патруля сприятимуть припиненню протиправних дій, притягненню до відповідальності порушників, а у випадку заподіяння шкоди – прийняттю рішень щодо її стягнення.

Директор Департаменту Грищук Інна Віталіївна

В. о. директора Департаменту правового забезпечення
Грищук Інна Віталіївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14, м. Вінниця, 21050

Іконка телефон

Приймальня: (0432) 65-17-65