Наразі до мережі первинної медичної допомоги Вінниччини входить 46 ЦПМСД, 328 АЗПСМ, 819 ФАПів. Крім того на території області є 64 окремі юридичні особи, що надають первинну медичну допомогу. При формуванні мережі враховувались наступні критерії: своєчасність, транспортну доступність та потоки пацієнтів, що традиційно склалися. Відповідно, була врахована та кількість населення, яка була б достатньою для функціонування фінансово спроможної амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Процес формування триває, оскільки є заклади первинки і малоефективні.

Медична рада реформ Вінницької області вирішила вкладати капітальні видатки виключно в розвиток амбулаторій загальної практики сімейної медицини.  Зокрема в будівництво 34 АЗПСМ, з яких шість новобудов. У Могилів-Подільському три новобудови: дві міські АЗПСМ та Бронницька АЗПСМ. В Іллінецькому районі  дві  новобудови: Слободищенська та Борисівська АЗПСМ У Шаргородському районі новобудова – Івашковецька АЗПСМ.

Буде проведено реконструкцію семи АЗПСМ: Браїлівська, Мартинівська, Носківецька (Жмеринський район), Леухська (Іллінецький район), Обухівська (Мур-Куриловецький район), Ободівська та Летківська (Тростянецький район).

  • Ми продовжуємо впровадження сучасних технологій з медичного обслуговування у сільській місцевості, зокрема з використанням телемедицини, - сказав під час виступу Андрій Гижко. - Закладами ПМД закуплено 216 комп’ютерів, підключено до інтернет – мережі - 125. Вивчається питання забезпеченості швидким Інтернетом закладів ПМД та їх підрозділів із залученням провідних провайдерів Інтернету Вінницької області.

З метою залучення молоді до роботи в сільській місцевості та покращення кадрового потенціалу в усіх районах області впроваджено «Програму місцевих стимулів» з терміном їх дії до 2020 року. На сьогоднішній день у Вінницькому Національному медичному університеті в рамках цієї програми за рахунок коштів місцевих бюджетів навчається 63 студенти з подальшим працевлаштуванням їх на засадах сімейних лікарів.

Підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості є одним із пріоритетних напрямів на регіональних рівнях. Це відмітили всі учасники наради, яка проходила 20 березня у Житомирському медичному інституті. Нарада проходила під головуванням віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка.

 

Прес-служба ДОЗ ОДА