Не дивлячись на успіхи, ТБ залишається однією із найбільших загроз у світі. У 2014 році ТБ забрав життя 1,5 млн. людей. З 2014 року Україна вперше ввійшла до п’ятірки країн з найвищим тягарем хіміорезистентного туберкульозу. Протягом останніх років спостерігається зростання кількості випадків хіміорезистентного туберкульозу

В Україні впродовж 2015-2017 років реалізовувався проект «Медико-соціальний супровід та формування прихильності до лікування пацієнтів з МРТБ» за участі Товариства Червоного Хреста України (відповідно, у Вінницькій області – за участі обласної організації ТЧХУ).

В нашій області в рамках проекту знаходились на супроводі  298 хворих з МРТБ,  з них  176 завершили лікування , на кінець дії зазначеного проекту на супроводі залишались 122 хворих.

Вдалось покращити показники ефективності лікування хворих на туберкульоз. Наприклад, ефективно проліковані хворі з чутливим ТБ склали в цілому по області  79,8%, а серед тих, що були на соцсупроводі обласного відділення «Мережа ЛЖВ»  –  90%. Ефективність лікування хворих з МРТБ на кінець 2016 року склала 46%, а серед тих, що були на супроводі обласної організації  ТЧХУ  –  61%. За попередніми даними, аналогічний рівень ефективності лікування хворих з МРТБ спостерігається  і  на кінець  2017 року.

З початку 2018 року в області діє  проект підтримки і супроводу хворих на туберкульоз, який реалізує обласного відділення «Мережа ЛЖВ». 

Таким чином, проекти соцпідтримки хворих на туберкульоз дають суттєвий вклад у перспективне зменшення витрат, пов’язаних із ТБ, оскільки чітко доведено, що підвищення ефективності лікування знижує рівень захворюваності (знижуються ризики контакту з хворим на ТБ).

Пропонуємо скористатись інформаційними матеріалами для населення, які доступні для завантаження на сайті Ресурсного центру з туберкульозу  http://tb.uсdc.gov.ua/   у розділі «Популярно про туберкульоз».

 

Прес-служба ДОЗ ОДА