Про ці та інші аспекти медичного реформування розповіла директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Людмила Грабович під час виступу перед очільником ОДА, головами районних рад.

Окремо керівник Департаменту зупинилась на розвитку мережі медичних закладів об’єднаних територіальних громад в рамках реформування медичної галузі. Адже зміни тісно пов’язані з децентралізацією. Передача повноважень та бюджетів від державних органів  створеним  об’єднаним територіальним громадам внесе деякі зміни у структуру роботи медзакладів.

- Амбулаторії та ФАПи у селах залишаться, натомість дещо зміняться їх функції.  Усі заклади необхідно забезпечити комп`ютерами,  підключити до електронної системи охорони здоров’я, отримати електронні цифрові підписи для закладу та лікарів, - наголосила Людмила Грабович.

Вона додала, що за рахунок Державного бюджету громадяни отримуватимуть   послуги екстреної медичної допомоги, первинної, паліативної медичної допомоги, медичної реабілітації, а також  медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

- Основне завдання органів влади і медиків - активно інформувати населення   про всі етапи проведення змін у медицині області, - підкреслила  керівник Департаменту.

 

Прес-служба ДОЗ ОДА