На засіданні, що відбулося під головуванням Надії Марусяк – заступника директора ДОЗ були присутні кардіологи та неврологи Липовецького, Хмільницького та Іллінецького районів, провідні кардіологи області.

Фахівці  розглядали питання  забезпечення медичних закладів необхідними серцево-судинними препаратами, відповідним діагностичним обладнанням. Окремо говорили про  роботу  екстреної медичної допомоги.

За словами Надії Марусяк, на першому місці серед інших хвороб населення згаданих районів залишаються хвороби органів кровообігу.

-Серед причин смерті найбільш поширеними є ішемічні хвороби серця, гострий коронарний синдром (інфаркт), цереброваскулярні патології. Натомість  в області зменшилась поширеність захворювань на артеріальну гіпертензію, що говорить про позитивні результати профілактування цього захворювання, - додала заступник директора ДОЗ.

Леся Распутіна – обласний спеціаліст, відповідальний за проведення організаційно-методичної допомоги, за фахом «Кардіологія» зазначила, що медики, в цілому, володіють ситуацією на своїй дільниці, знають пацієнтів, що перебувають в реєстрі, знають принципи ведення пацієнтів з артеріальною гіпертензією, ішемічною хворобою серця,  володіють принципами невідкладної допомоги, тактикою ведення хворого з  гострим коронарним синдромом в амбулаторних умовах та вдома.

-Медикам варто звернути увагу на оцінку факторів ризику серцево-судинних ускладнень, що дозволить швидше діагностувати порушення роботи серця і судин, - додала фахівець.

Олександр Бородій – обласний спеціаліст, відповідальний за проведення організаційно-методичної допомоги, за фахом «Неврологія», доповідаючи про стан надання медичної допомоги хворим з судинно-мозковими патологіями, наголосив, що  за 9 місяців 2017 року в області відмічається зростання захворюваності на гострий інсульт.

Однією з можливих причин фахівець назвав значне старіння населення (до 30% працюючого населення), неефективне лікування гіпертонії, що, можливо, пов`язано з нерегулярним прийомом хворими антигіпертензивних препаратів, недостатня діагностика та лікування гіпертонічної хвороби, аритмії, цукрового діабету, атеросклерозу, які спричинюють порушення роботи судин і серця.

- Для запобігання зростання захворюваності на гострий інсульт, особливо важких його форм, має велике значення своєчасне виявлення і, головне, обстеження пацієнтів, - наголосив спеціаліст.

Олександр Бородій звернув увагу медичних працівників на дотримання нормативно-правових актів, затверджених МОЗ України під час діагностики пацієнтів та надання їм медичної допомоги, а також на  дотримання протоколів лікування. Це сприятиме не лише якості  лікувальної послуги, але й дозволить лікарям юридично захистити свою діяльність.

Заступник директора ДОЗ наголосила, що  медикам і громадянам необхідно докласти максимум зусиль аби знизити показники захворюваності на серцево-судинні патології, а  це можливо завдяки потужній профілактичній роботі з населенням усіх вікових категорій.

 

Прес-служба ДОЗ ОДА

13.12.2017