Саможертовність медика шанувалась в усі часи. Адже саме медики щоденно ведуть свою власну війну – зі смертю. Так було у часи наших земляків Миколи Пирогова, Данила Заболотного, Зельмана Ваксмана, так відбувається  й сьогодні.

Вінниччина, яка по праву вважається медичною столицею України, пам’ятає своїх героїв, тих,  хто віддав своє життя, рятуючи бійців у зоні АТО. Наш край, з-поміж усіх регіонів, поніс найбільші втрати серед медичних працівників у зоні військового конфлікту.

Вшанувати пам'ять героїв-медиків спільнота Вінниччини вирішила, створивши на території медичного коледжу імені Д. К. Заболотного пам’ятний знак.  За словами Юрія Козака, керівника  проекту  по  встановленню  памятника - меморіальний знак увічнить пам’ять 87 осіб з усієї України, які надавали медичну допомогу і загинули, виконуючи свій обов’язок.

-Військові дії на сході країни забрали життя восьми наших співвітчизників- медиків. Цей меморіальний знак нагадуватиме кожному з нас про подвиг, який здійснює лікар на полі бою кожного дня.  Тим паче, через територію навчального закладу щоденно проходить велика кількість мешканців міста, тому пам’ятний знак буде в центрі суспільної уваги, - додав Юрій Козак.

Проект втілює  группа авторів – Борис та Ольга Данилюк,  (Івано-Франківськ), залужений художник України Володимир Оврах (Вінниця).

Пам’ятний знак буде у вигляді гранітних колон, які стоять на мармурово-гранітному хресті. Вгорі на граніті – нікелева вставка у вигляді прицілу – символ того, що на передовій медики буквально перебувають під прицілом. На стрічці – кадри з життя військових медиків, а далі стрічка обривається – як і життя полеглих лікарів. 

Цей меморіал буде знаком  поваги та вшанування пам’яті медиків з усієї України, що віддали своє життя, надаючи допомогу захисникам суверенітету та територіальної цілісності нашої держави.

Завершити задумане активісти планують у жовтні. Зараз фінансова частина лежить на плечах волонтерів.  До акції також приєдналась міська влада на чолі з очільником міста Сергієм Моргуновим, у Обласній Раді створена робоча група. До збору коштів долучилися громадські організації, навчальні заклади, медичні установи регіону. Також, збір коштів на виготовлення памятного знаку відбувається за підтримки Всеукраїнського Благодійного Фонду «За Своїх», який звертається до небайдужих жителів міста й області долучилися до збору коштів для втілення у життя благородної мети.

Реквізити фонду: БО "ВБФ «За Своїх» ідент. Код 38635486, ПАТ «УкрСиббанк» МФО 351005 р/р 26001444614500»

В призначенні платежу вказувати наступне: Благодійний внесок на пам’ятник медикам.

 

 

 

22.08.2017

Прес-служба ДОЗ ОДА