«Через низький рівень охоплення щепленнями поліо повернувся в Україну. Це ставить під загрозу кожну невакциновану або не повністю вакциновану дитину. Перший етап реагування на спалах поліомієліту триватиме три тижні. Щоби задовольнити загальну потребу, а також забезпечити проведення цього етапу, держава додатково закупила 400 тисяч доз якісної вакцини. Ми маємо всі можливості для того, щоб вийти на рекомендований ВООЗ рівень охоплення щепленнями ‒ 95% ‒ і захистити наших дітей», ‒ сказав під час прес-конференції  Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України.

 Наприкінці грудня був ухвалений План реагування на спалах поліо в Україні, який передбачає 2 етапи.

Перший етап - кампанія щеплення вакциною ІПВ дітей віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень. Даний етап починається 1 лютого і триватиме три тижні. Це необхідно для захисту невакцинованих дітей від інфікування.

Другий етап - у межах якого щеплюватимуть вакциною ОПВ усіх дітей віком від 6 місяців до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу.

 У Вінницькій області щеплення можна отримати у вашого сімейного лікаря  в центрах первинної медико-санітарної допомоги, амбулаторіях загальної практики-сімейної медицини та в дошкільних навчальних закладах.  Лікарі первинки мають щепити понад 67 тисяч дітей.

 «Наразі на Вінниччині вакциновано лише 70%.  Для того, щоб діти були повністю захищені має бути вакциновано 95% маленьких мешканців області. Закликаємо усіх батьків відповідально віднестися до цього процесу і подбати про здоров’я своїх дітей», -  зауважила  начальник відділу екстреної та первинної медичної допомоги населенню, медичної реабілітації управління медичної допомоги населенню Лариса Бевза.

 

Довідка:

Поліомієліт – небезпечне інфекційне захворювання, яке повернулося в Україну минулого року. Його спалахи було зафіксовано на Рівненщині та Закарпатті. Діти були не вакциновані, а для того, щоб отримати імунітет на все життя потрібно отримати щеплення.  

 

Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше - через брудні руки, заражену їжу та воду.

 Поліо може загрожувати великій кількості нещеплених або не повністю щеплених дітей невиліковним паралічем (зазвичай ніг) і навіть смертю протягом кількох годин.