Станом на сьогодні майже 6 тисяч аптек долучилися до урядової програми “Доступні ліки”. Це означає, що в кожній третій аптеці в Україні пацієнти можуть отримати ліки за рецептом від лікаря від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу чи бронхіальної астми, що входять до програми, безкоштовно чи з незначною доплатою.

Існує позитивна динаміка щодо використання коштів, виділених на програму. Загалом аптеки вже відпустили ліки за 1,4 мільйонами рецептів та отримали відшкодування у розмірі 67 мільйонів гривень, що становить 13,5% від загальної суми виділених на програму коштів.

Нагадаємо, що серед засадничих принципів програми “Доступні ліки”: відшкодування на рівні амбулаторної ланки, лікування захворювань, що відносяться до пріоритетних станів ВООЗ, відшкодування виключно за рецептом, який виписує лікар із зазначенням діючої речовини, відшкодування за найдешевшою ціною, що зумовлює конкуренцію між виробниками та встановлення референтних цін на рівні сусідніх країн.

ПРОБЛЕМИ

Міністерство охорони здоров’я розуміє, що є певні проблеми і поступово вирішує їх. Наразі є дефіцит по окремих лікарських засобах – через великий попит на певні препарати. МОЗ вже провело зустрічі з представниками аптечних мереж, дистриб’юторами, імпортерами та виробниками, щоб оперативно реагувати на такі технічні труднощі.

Допомогти ефективніше розраховувати необхідний об’єм виробництва ліків може реєстр пацієнтів. Тому МОЗ спільно з командою розробників «Е-Health» працює над впровадженням такого електронного реєстру.

ПЕРШІ РЕЗУЛЬТАТИ

Очікування, які покладали на проект, почали здійснюватися. Кількість пацієнтів, які почали звертатися до лікарів первинної ланки зросла майже втричі, що вирішує проблему із самолікуванням хворих та покращує стан їхнього здоров'я.

Споживання ефективних засобів, рекомендованих ВООЗ, зросла майже вдвічі, а вартість ліків, що ввійшли до програми, знизилася по деяких позиціях вдвічі.

Разом із цим пацієнт отримав вибір отримувати ліки безкоштовно чи купувати їх за незначну доплату.

РЕЙТИНГ РЕГІОНІВ

Проаналізувавши звітні дані Міністерство охорони здоров’я зробило рейтинг регіонів за основними показникам реалізації програми (кількість аптек, що беруть участь у програмі, використані кошти, виписані рецепти, відшкодовані кошти, кількість осіб, які отримали ліки тощо).

Лідерами програми наразі є Вінницька, Львівська, Дніпропетровська, Івано-Франківська та Харківська області.

Стабільно програма працює у Волинській, Житомирській, Тернопільській та Черкаській областях. У травні активно включились Київ, Київська та Херсонська області.

Нaйгірше програма працює у Чернівецькій, Миколаївській та Луганській областях.

Вінницька, Кіровоградська, Чернігівська, Харківська та Тернопільська області на першому місці по кількості використаних коштів за програмою. Стабільно використовують кошти Запорізька, Волинська, Хмельницька та Полтавська області.

Аутсайдерами в цьому списку є Донецька, Закарпатська, Миколаївська та Сумська область.

Заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик зазначив: “Якщо певні райони міста не справляються та не використовують виділені їм на програму кошти, то обласні муніципалітети можуть перерозподілити ці кошти. Крім того у вересні кошти тих областей, у яких програма не працюватиме на належному рівні, будуть передані у бюджет регіонів, які справляються з реалізацією програми найкраще”.

ПЛАНИ

З 1 липня 2017 року Міністрество охорони здоров’я оновить реєстр референтних цін. Це означає, що з серпня цього року до програми можуть долучитися нові виробники ліків. Наразі в реєстрі доступних ліків є 35 фармкомпаній: 20 європейських, 15 українських та 2 світових.

Уряд анонсував виділення по 1 мільярду гривень на програму реімбурсації ліків у 2018, 2019 та 2020. Про це зазначено в бюджетній резолюції, яку ухвалив Кабінет міністрів України 14 червня 2017 року. Це чіткий сигнал, що в цьому напрямку держава буде рухатися далі і стабільно підтримувати пацієнтів, які потребують якісного та доступного лікування.

Крім того Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зазначив, що Уряд готовий виділити ще додаткові 250 мільйонів гривень на реалізацію програми “Доступні ліки” у 2017 році.

Міністерство охорони здоров’я звернулося до Експертного комітету та Всесвітньої організації охорони здоров’я з проханням надати пропозиції щодо розширення нозологій, які входять до програми, відповідно до переліку пріоритетних станів.

Урядова програма “Доступні ліки” – це одна із частин реформи великої системи охорони здоров’я, яка не змінювалася протягом 25 років. Якщо парламент ухвалить урядові законопроекти до кінця поточної сесії, ми зможемо запустити тотальне перезавантаження медицини та гарантувати громадянам України якісну та доступну медицину.

 

Презентація Романа Ілика: https://goo.gl/86G5F9

Карта аптек, що беруть участь: https://goo.gl/dCEMCw

Детальніше про програму: https://goo.gl/mAe5mq

 

За матеріалами сайту МОЗ

Прес-служба ДОЗ ОДА

20.06.2017