З 1 березня, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2021 року № 127 «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році» Головним управлінням Пенсійного фонду України у Вінницькій області проведено індексацію пенсій.

Формула перерахунку враховує стаж (роки сплати соціальних внесків), рівень заробітної плати, яку отримував пенсіонер і рівень середньої заробітної плати по країні - спеціальний показник для розрахунку пенсійних виплат, який збільшується щороку.

«На 68 мільйонів гривень збільшиться щомісячна потреба на виплати пенсіонерам Вінниччини»,- зазначає голова ОДА Сергій Борзов.

За інформацією начальника головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олени Корчаки, показник середньої заробітної плати збільшується на 50% зростання середньої заробітної плати по країні за минулий рік та 50% зростання споживчих цін (інфляції).

Пенсії перераховано із застосуванням коефіцієнта збільшення середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсій, у розмірі 1,11.

У разі, коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягає 100 гривень, встановлюється доплата у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Крім того, в одержувачів пенсій, призначених згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», які мають повний страховий стаж (35 років для чоловіків, 30 років для жінок), розмір пенсійної виплати не може бути нижче 2200 гривень.

Перерахунок проводиться автоматично за матеріалами пенсійних справ і не потребує додаткових звернень громадян до Пенсійного фонду Вінниччини.

Загалом перерахунок пенсійних виплат проведено для  397,2 тис. пенсіонерів Вінниччини. 311,9 тис. громадян отримали підвищення пенсій.

4 березня поточного року Головним управлінням  Пенсійного фонду України у Вінницькій області буде розпочато фінансування проіндексованих пенсійних виплат. Виплата пенсій проводиться згідно графіка шляхом зарахування на рахунки в банках або через АТ «Укрпошта».

Джерело: сайт Вінницької ОДА