Жертвами СНІДу за даними ВООЗ у 2016 році стали близько 1,1 млн. людей, в Україні на даний момент загинуло від цієї недуги близько 42,5 тис. людей.

У Вінницькій області під медичним наглядом станом на 01.04. 2017 знаходяться 2736 ВІЛ-інфікованих, в тому числі з діагнозом СНІД – 1148 осіб. Не зважаючи на повільний спад захворюваності та смертності від ВІЛ/СНІДу, небезпека існує, і про неї не можна забувати. Саме з такою метою у третю неділю травня щорічно весь світ вшановує пам’ять людей, які померли від СНІДу.  Цьогорічне гасло Дня пам’яті – «Незабуті».

Про проблеми подолання ВІЛ-інфекції на теренах Вінниччини, про забезпечення пацієнтів препаратами антиретровірусної терапії, а також про профілактику цієї небезпечної недуги говорили під час прес-конференції, присвяченій Дню пам’яті людей, які померли від СНІДу.

Зустріч з мас-медіа області провели фахівці Департаменту охорони здоров’я ОДА,  Вінницького обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом, Вінницького обласного Центру здоров’я, громадських організацій.

Під час прес-конференції головний спеціаліст ДОЗ ОДА Віктор Середа повідомив, що Вінниччина зможе долучитися до Дня пам’яті. Акція триватиме з 10 до 20 години. Організатори запрошують небайдужих та охочих  взяти участь у конкурсі малюнків на асфальті, свічковій ході, тематичних іграх, виставках. Також бажаючі отримають змогу пройти швидкий тест крові на ВІЛ/СНІД у пересувних лабораторіях.

Мета акції - не лише вшанувати пам`ять людей, які померли від СНІД, але й привернути увагу суспільства та представників влади до епідемії ВІЛ/СНІД в Україні та Вінницькій області, зокрема. Нагадати, що ця проблема стосується кожного, а байдужість до неї може стати причиною смертей ще десятків тисяч людей.


 

 

 

19.05.2017

Прес-служба ДОЗ ОДА