–У рамках проведення Європейського тижня тестування заплановано проведення трьох тренінгів, – повідомив директор Вінницького обласного центру громадського здоров’я Олександр Мельник, – вони будуть тематичними. Сьогоднішній цикл навчань стосується організації надання окремих видів медичних послуг з ВІЛ-інфекцією/СНІДу населенню області в умовах пандемії Covid-19, питанням інфекційного контролю.
– Друге тренінгове заняття планується провести з проблем фтизіатрії. Організовуючи такі тренінги, Центр громадського здоров’я має на меті надати практичні та методичні рекомендації, як в теперішніх умовах можливо відпрацювати алгоритм діагностування та взаємодії між сімейним лікарем та спеціалізованим закладом.
 
Розповідаючи про розбудову системи громадського здоров’я у Вінницькій області, Олександр Васильович підкреслив, що промоції здорового способу життя залишаються основою громадського здоров’я, висловив готовність надання методичної та рекомендаційної літератури з різних напрямків із напрацювань центру на допомогу сімейному лікарю.
Медичний директор КНП «Вінницького обласного клінічного Центру СНІДу» Галина Мохній поділилася з колегами досвідом роботи в умовах сьогодення, і у формі аналізу конкретних ситуацій, що виникають у щоденній роботі лікаря, учасники навчання визначали алгоритм дій та усі необхідні кроки з надання медичної допомоги пацієнту. У центрі їхньої уваги – питання виявлення, перенаправлення та лікування пацієнтів, яким встановлено діагноз ВІЛ-інфекції СНІДу, а також коронавірусної інфекції, і поєднання цих двох патологій.
. Більше року на Вінниччині діє проект розбудови системи громадського здоров’я області. В рамках цього проекту проводиться тренінг з надання медичних послуг пацієнтам з ВІЛ-інфекцією/СНІДом в умовах пандемії COVID-19.
 
-У наших колег, сімейних лікарів, виникає чимало питань з приводу, як взаємодіяти , як працювати, як виявляти ВІЛ-інфікованих пацієнтів, – розповідає завідувач організаційно-методичної роботи та епідмоніторингу , лікар-епідеміолог КНП «Вінницького обласного клінічного Центру СНІДу» Інна Дидь, – як їх перенаправляти до Центру СНІДу, тому що діє карантин, тому що є пандемія. І пацієнти наші є також однією із вразливих груп щодо інфікування.
Оскільки Вінницький обласний Центр громадського здоров’я розпочав свою роботу, було прийнято рішення про проведення такого тренінгу.
Сьогодні запрошені керівники амбулаторій загальної практики сімейної медицини, які донесуть інформацію до своїх колег. Оскільки діє карантин, ми можемо провести подібні навчання лише для 10 відвідувачів тренінгу. Тому таких тематичних навчань буде кілька, зауважила Інна Іванівна.
Наступний тренінг буде присвячений виявленню пацієнтів з туберкульозом і роботу з ними в умовах коронавірусної інфекції, а також інфекційному контролю у лікувальних закладах в умовах коронавірусної інфекції, – поділилася планами лікар-епідеміолог.
 
Важливим питанням тренінгу, яке також є актуальним на сьогодні стало питання профілактики інфікування ВІЛ-інфекції на робочому місці і взагалі профілактика інфікування на робочому місці медичних працівників.
– Оскільки на них сьогодні лягає велике навантаження, – підкреслила Інна Дидь, – і в першу чергу стоїть питання захисту медичного працівника, який також повертається після важкого робочого дня у свою родину, де є люди похилого віку, діти, люди з хронічними захворюваннями, це дуже важливо.