Ця тема набула особливої актуальності в умовах пандемії коронавірусу. Коли вся увага переключилася на Covid-19, знизилася доступність населення до послуг консультування на ВІЛ та вірусні гепатити В та С.
На Європейській площі здійснюються тестування на вірусні гепатити В та С та ВІЛ безкоштовно, швидкими тестами, результати можна отримати за 15 хв. після аналізу. Крім того, можна пройти тест на ІФА, дослідження будуть проводитися в умовах лабораторії, і відповідно видаватися наступного дня, повідомила Інна Дидь.
 
На сьогодні на Вінниччині живе близько трьох тисяч людей з позитивним статусом ВІЛ-інфікованих, у т. ч. діти, народжені ВІЛ-інфікованими жінками, тобто статус яких ще уточнюється. Сподіваємося, що діти будуть здорові (це близько 90 дітей, які періодично перевіряються), уточнила Інна Іванівна.
 
Подібні акції масово тривають протягом декількох років. Раніше вони організовувалися в рамках відзначення дня померлих від СНІДу, починаючи з 2003 року (третя неділя травня), та до дня боротьби зі СНІДом (1 грудня). А вже протягом останніх кількох років приєдналися акції до Європейського тижня тестування. Так, акції дієві, оскільки люди починають більш серйозно ставитися до власного здоров’я. В результаті тестувань кожен має змогу отримати відповідь швидко, за 15 хв. І тоді ми підказуємо людині, як їй далі діяти. На сьогодні є безкоштовне лікування, воно доступне. Лікування від ВІЛ-інфекції, специфічні препарати, надаються у Центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом. А гепатити також лікування проводить Центр СНІДу та МКЛ№1.
 
Щороку в результаті проведення подібних акцій ми виявляємо близько 300 людей зі СНІДом, та на жаль, у деяких людей діагноз виявляється на пізніх стадіях, коли допомогу надавати непросто. Подібні акції покликані звернути увагу людини на своє здоров’я: чим швидше вона обстежилася, а отже допомогла собі ще на ранніх стадіях хвороби. Ми ж наближаємо ці послуги до населення, підкреслила лікар-епідеміолог.
Крім того, психологічна підтримка таких хворих здійснюється у Центрі СНІДу безкоштовно. І навіть сьогодні, коли здійснюється забір крові, в мобільній лабораторії-автобусі з кожним працює медична сестра та лікар-психолог.
 
У випадку, якщо людина, яка отримає позитивний результат тесту на ВІЛ чи гепатити, з нею продовжує спілкуватися лікар-психолог, і вона отримує всі необхідні подальші кроки вже у медичному закладі. А далі – весь комплекс необхідних дообстежень та надання безкоштовної антиретровірусної терапії.
 
Так, 19-річна Вікторія Столяр, прийшла на Європейську площу, щоб пройти тестування на СНІД та гепатити В та С. Про можливість тестування дізналася із соціальних мереж і вирішила перевіритися. Каже, що молодь зараз дуже соромиться, але знати для себе – це корисно, отже дбати про власне здоров’я потрібно самому. Тестування проходить вперше, особливо не готувалася, просто не снідала на всякий випадок, каже дівчина. Серед друзів та знайомих людей, що живуть з ВІЛ, не знає. Розповідає, що готова до будь якого результату, і залежно від висновку, буде й план дій.
 
Директор комунального підприємства «Вінницький обласний центр громадського здоров’я Вінницької обласної ради» Олександр Васильович Мельник розповів, що акція Міжнародного фонду в рамках Європейського тижня тестувань проводиться у Вінниці вже не вперше і передбачає здійснення тестування населення добровільно, на безоплатній основі на досить розповсюджені в Україні хвороби. .
На сьогоднішній день, враховуючи перебудовний період та трасформацію галузі охорони здоров’я, особливий стан пандемії, медичні установи не мають змоги вести профілактичну та роз’яснювальну роботу серед населення. Тому такі установи як СНІД-центр та обласний Центр громадського здоров’я мають на меті перекривати проблемні питання.
 
Звертаючись до мешканців міста Вінниці та області, директор обласного Центру громадського здоров’я Олександр Мельник нагадав, що протягом усього поточного тижня, до 1 грудня включно, кожний бажаючий може щодня (з 12.00 до 17.00) безкоштовно пройти тестування. Це є доступно, і не в рамках медичного закладу. І отримати консультативні послуги та послуги з тестування на цілий ряд вірусних захворювань. Це зручно, тому що не завжди людина зможе знайти час, щоб звернутися до медичного закладу, і в цьому є суттєва перевага. Отже, приходьте на тестування. Щодня. Європейська площа. З 12-ї до 17-ої. Безкоштовно. До 1 грудня включно.