Зустріч, яка відбувалася у Міжнародний день дитини, пройшла у досить теплій та родинній атмосфері. Директорка лікарні та завідувач обласного Центру психічного здоров’я А.М. Свинарчук докладно розповіли про використання волонтерських коштів, відповіли на всі запитання та провели екскурсію відділенням, продемонстрували всі позитивні зміни, які вдалося здійснити у Центрі протягом останнього часу.
– Наша лікарня багатопрофільна, тут надається допомога як дорослим, так і дітям – амбулаторна та стаціонарна, з розладами психіки та поведінки, – розповідає директор КНП «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О. І. Ющенка Софія Олегівна Кучерук. – Ще зовсім недавно у нас було окреме диспансерне відділення, де приймали дитячі психіатри, а також два стаціонарних відділення (8-ме та 16-те).
– Близько року тому в лікарні була здійснена реорганізація дитячої психіатричної служби для того, щоб щонайменше перетиналися дорослі з психічними розладами та діти. В результаті 8-ме та 16-те відділення об’єднали, зробили одне, розділили його на три частини. Тепер окремо тут, і більше ніде, надається комплексна психіатрична допомога дітям. Це амбулаторна допомога, денний стаціонар та власне стаціонарні ліжка. Такий підхід дав змогу діткам, їхнім батькам, їхнім опікунам напряму звертатися до фахівців в одному місці.
– На сьогодні дітки з батьками не йдуть у диспансерне відділення, де приймають і дорослі психіатри, і неврологи, фахівці інших спеціальностей. Нині всі спеціалісти на місці, в одному відділенні, тут надають консультативну амбулаторну допомогу.
За необхідності, якщо дитина потребує стаціонарної допомоги, їй надається стаціонарне лікування. Залежно від стану дитини, також використовуємо два види допомоги: денне перебування (для діток, які не можуть цілодобово перебувати у стаціонарі). Частіше всього це діти з аутизмом, у яких будь яка зміна обстановки чи розкладу життя призводять до погіршення стану. Такі діти приходять вранці, отримують лікування, психологічну допомогу, групову, індивідуальну, сімейну, необхідні заняття з вихователями, логопедами, та з батьками йдуть додому.
Якщо є необхідність спостерігати дитину у цілодобовому режимі, вона перебуває у стаціонарі. На сьогоднішній день функціонують 35 ліжок стаціонару та 15 місць денного перебування.
– Потрібно враховувати, що успіх лікування залежить в тому числі й від того, у яких умовах перебувають діти. У Центрі працюють досвідчені фахівці (психологи, логопеди, вихователі), на базі відділення функціонує загальноосвітня школа. Тобто діти, лікуючись у стаціонарі, мають змогу не пропускати школу, займаючись і по шкільній програмі.
Гарно підібраний персонал та дитячі психіатри, середній та молодший медичний персонал – усі разом це мультидисциплінарна команда, яка надає допомогу дітям з розладами поведінки та психіки віком від 1,5 року до 18 років.
– Проте умови перебування наших пацієнтів бажали бути кращими. На сьогоднішній день, дякуючи благодійникам, досить численній кількості волонтерів, спонсорам, в тому числі і депутатам, у відділенні зроблений цілий комплекс ремонтних робіт, і воно отримало більш затишний та комфортний вигляд.
Коридори лікарні стали яскравими, була відремонтована кімната для гігієни (де не тільки здійснений капітальний ремонт, а й створені усі умови для користування дітям з обмеженими можливостями).
Своє нове наповнення отримали і кабінети, було придбано нові дитячі ліжка, матраци. На кошти, зібрані волонтерами, були закуплені шафки для одягу, іграшки, допоміжний матеріал для тестування психологів, облаштовано кабінет для педагогічної корекції, кімнату матері та дитини.