✅ В Україні безоплатно можна вакцинуватися проти 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правцю, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції. Крім того, 11 інфекційна хвороба, вакцина проти якої закуповується державою, - це сказ. Вакцинація проти сказу не входить до календаря щеплень, але робиться за потребою.

✅ Вакцинація не закінчується в дитячому віці. Кожних 10 років потрібно робити ревакцинацію від дифтерії та правця. Це - безоплатно.

✅ Ті вакцини, які держава закуповує централізовано та направляє в регіони, є безоплатними. Якщо пацієнт бажає зробити щеплення вакциною певного виробника, яку держава не закуповує централізовано, тоді за її придбання в аптеці доведеться заплатити.

✅ Пацієнт може зробити безоплатно щеплення в комунальних, приватних медичних закладах і в лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ. Головна умова - декларація з лікарем. Державними вакцинами забезпечені і комунальні, і приватні лікарні, і лікарі-ФОП, які уклали договір з НСЗУ.

✅ Сьогодні свого лікаря обрали понад 30 млн пацієнтів, серед них 7 млн - це діти від 0 до 17 років. Договір з НСЗУ уклали 1624 заклади надання первинної допомоги, з яких 531 - це приватні та лікарі-ФОП. До приватних закладів та лікарів-ФОП декларації подали понад 758 тис. пацієнтів.

✅ Щодо вакцинації під час пандемії, то за рекомендаціями ВООЗ, пандемія - не причина відмовлятися від планової вакцинації. Адже припинення або зменшення планових імунізацій загрожує новими спалахами інфекційних хвороб. Але, звичайно, перш, ніж йти робити щеплення дитині або собі, переконайтеся, що ви не маєте симптомів COVID-19.

Tags: