?В наданні допомоги пацієнтам з туберкульозом - пропонуємо наступного року запровадити новий пакет медичних послуг для лікування туберкульозу на рівні первинної медичної допомоги. Після того, як пацієнт, що лікується в лікарні, перестає виділяти бактерію туберкульозу, він матиме змогу продовжити лікування під наглядом свого сімейного лікаря. НСЗУ пропонує тариф для оплати амбулаторного ведення пацієнта з ТБ в розмірі 1750 грн на місяць.

?В психіатричній допомозі пропонуємо запровадити додаткові послуги для амбулаторного лікування пацієнтів з психічними захворюваннями. Зокрема, це «Мобільна психіатрична допомога», яка надаватиметься пацієнтам вдома.

?Пропонуємо розширити програму реімбурсації «Доступні ліки» - з наступного року включити до неї ліки для пацієнтів, що перенесли інфаркт або інсульт, а також лікарські засоби для людей з розладами психіки та поведінки. Зокрема, для лікування таких захворювань як шизофренія, афективні розлади, в тому числі депресія, невротичні розлади та епілепсія. Необхідний бюджет для такого розширення програми - 878 млн грн.

?Що стосується допомоги за пріоритетними станами, пропонуємо впливати на якість медичної допомоги через правильність вибору закладу, до якого буде госпіталізовано пацієнта з підозрою на інфаркт або інсульт. Зокрема, ввести підвищувальний коефіцієнт за дотримання бригадами екстреної медичної допомоги правильних маршрутів пацієнтів. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта саме до того закладу, який має договір з НСЗУ на ці пріоритетні послуги.

?Тарифи на лікування інфаркту та інсульту пропонуємо підвищити до 47 тисяч і 39 тисяч гривень відповідно. Підвищення відбудеться за рахунок як підвищення тарифу загалом, так і за рахунок передачі частини коштів з централізованих закупівель до тарифів на медичні послуги. Таким чином, заклади зможуть самостійно закуповувати медикаменти та забезпечувати весь комплекс надання допомоги. При цьому, закупівля стентів залишиться функцією централізованих закупівель.

?Також НСЗУ пропонує збільшити тариф для діагностики онкологічних захворювань та проведення хіміотерапевтичного лікування з 18 тисяч гривень до 59 тисяч гривень, а проведення променевої терапії - з 30 тисяч до 101 тисячі гривень. Пропонуємо запровадити новий пакет медичних послуг для лікування онкогематологічних захворювань. Додатково до збільшених тарифів, заклади отримуватимуть ліки та медичні вироби, які закуповуються централізовано.

?За умови, що бюджет програми медичних гарантій буде збільшено до 240 млрд гривень, НСЗУ пропонує збільшити тариф на надання стаціонарної паліативної допомоги з 8 тисяч до 25 тисяч гривень, а надання мобільної паліативної допомоги - з 10 тисяч до 23 тисяч гривень.

?В 2021 році НСЗУ пропонує також збільшити базову ставку для оплати стаціонарної допомоги з 4,5 тисяч до 12 тисяч гривень. До цієї базової ставки, так само, як у 2020 році, будуть застосовуватися підвищуючі та понижуючі коригувальні коефіцієнти, які відображатимуть складність лікування.

Tags: