Особлива увага учасників  засідання була прикута до проблем і перспектив впровадження в Україні, в тому числі у Вінницькій області, Урядової програми «Доступні ліки».

За словами Валерія Коровія, наша область - одна з найуспішніших у впровадженні програми реімбурсації, але роботи у цьому напрямку ще досить багато.

Людмила Грабович зазначила у своєму виступі:

-Наразі підписані договори зі 150 суб’єктами господарювання. Загалом у програмі на Вінниччині беруть участь  349 аптек та аптечних пунктів. Найкраще у цьому аспекті спрацював Тростянецький район, в якому залучено до цієї роботи 18 аптечних закладів із них 10 у сільській місцевості.

Кошти з субвенції видатків Державного бюджету на відшкодування вартості лікарських засобів, а це для Вінницької області – 20,5 млн.грн. , передані на місцеві бюджети. Контроль за їх цільовим та ефективним використанням лягає на   кінцевих розпорядників коштів   – центри первинної медико-санітарної допомоги.

Керівник Департаменту додала, що протягом першого місяця дії Програми «Доступні ліки», керівництво та фахівці ДОЗ проводили наради з аптечною мережею, ряд установчих нарад з первинною мережею з впровадження реімбурсації.

В усіх медичних закладах області створені інформаційні куточки, де пацієнти можуть отримувати основну інформацію про Програму. Для звернень громадян працюють телефони Гарячих ліній профільного Департаменту охорони здоров’я ОДА. В області триває інформаційна кампанія, з метою надання вичерпної інформації щодо реімбурсації.

 Однак, протягом першого місяця дії програми «Доступні ліки» на Вінниччині, фахівці ДОЗ, медики та пацієнти зустрілися з деякими проблемними питаннями:

-Однією з проблем, яку зазначають усі заклади первинної ланки, є відсутність повного асортименту та обмежена кількість ліків в аптеках згідно переліку, затвердженого для реімбурсації Іншою  проблемою є відсутність достатньої мережі аптечних закладів у сільській місцевості та небажання власників брати участь у державній програмі «Доступні ліки», - додає очільник Департаменту охорони здоров’я.

Існують також проблеми, з якими зустрічаються лікарі при виписці рецептів.

Загалом, робота з впровадження Програми  активно продовжується і Департамент докладатиме максимум зусиль аби повністю реалізувати процес відшкодування вартості ліків на теренах області.

Валерій Коровій, підтримавши очільника ДОЗ, зазначив:

-Впровадження Урядової програми «Доступні ліки» - це політична акція. Від наших з вами спільних зусиль залежить подальше успішне втілення реформ медичної галузі. Тому, на всіх нас лежить велика відповідальність за якість та доступність медичної допомоги населенню Вінниччини, - наголосив голова облдержадміністрації.

 

28.04.2017 Прес-служба ДОЗ ОДА