У режимі відеоконференції керівники профільних департаментів та служб області поінформували про виконання заходів з протидії COVID – 2019, повідомляє сайт ОДА.

Про розподіл складових обласного матеріального держрезерву для забезпечення потреб служб, дотичних до протидії поширенню COVID – 2019, поінформувала директор Департаменту охорони здоров'я ОДА Людмила Грабович.

На сьогодні захисні маски та відповідне устаткування, зокрема, пульсоксиметри, розподілено між лікувальними закладами області.

Загалом, у наявності 355 тис. захисних масок, з яких 250 тис. буде доставлено у медичні заклади в районах області, 6 150 буде спрямовано для силових структур,  для забезпечення органів державної влади на місцях –  4150, для обласної Ради – 500 захисних масок.

Ще 95 тис. захисних масок залишається в обласному резерві для їх подальшого спрямування на місця, де будуть закінчуватися ці засоби індивідуального захисту у першу чергу. В області також працюють над подальшим наповненням резерву.

Загалом, на сьогодні проводиться робота з питань централізованого контролю за виробництвом захисних масок в Україні та їх централізованого розподілу на місця.

Зауважимо, що у регіоні триває моніторинг наявності засобів індивідуального захисту та засобів дезінфекції в аптечних мережах.

За інформацією Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України, маски надійшли в незначних кількостях до аптечної мережі «Конекс» та розподілені по аптечних пунктах, а також під замовлення будуть у мережі «Техмедсервіс» по мірі надходження.

Рукавички наявні в мережах «Конекс», «Техмедсервіс», «Авіцена», «Вінницька міська аптека», «Євроаптека» та «Подорожник».

Щодо засобів дезінфекції, то вони наявні у невеликій кількості в мережах «Конекс», «Вінницька міська аптека», «Подорожник» та «Техмедсервіс». Їх додаткове надходження очікується у кожній із зазначених мереж.

Також очікуються надходження відповідних деззасобів у мережі «Авіцена».

Під час засідання голова облдержадміністрації акцентував увагу на подальшому вирішенні питання щодо організації централізованого підвезення медперсоналу до закладів охорони здоров'я на місцях з урахуванням дотримання правил карантину.

Відповідно до оперативних даних, на сьогодні відпрацьовується питання щодо формування списків медпрацівників та визначення місць їх відправлення. Також триває вивчення потреби в централізованому підвезенні на місцях. 

«Нам необхідно створити дієвий механізм для того, щоб доставити працівників медичної галузі до їх місць роботи у разі, якщо вони не проживають у  місці розташування лікувального закладу», - підкреслив Владислав Скальський.

Голова облдержадміністрації дав низку доручень щодо введення додаткових та посилення контролю виконання існуючих заходів, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусу.

Загалом, ситуація в області контрольована. Попри карантинні заходи, всі пацієнти Вінниччини з гемодіалізом отримуватимуть вчасно меддопомогу.

Також в області проводиться постійний моніторинг стану лікувальних закладів.

Станом на 18 березня в області не підтверджено жодного випадку COVID – 19.