Доповідаючи про готовність закладів охорони здоров’я Вінниччини до переходу на нові умови фінансування, голова облдержадміністрації Владислав Скальський та директор департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович підтвердили, що всі медичні заклади Вінниччини автономізовані, тобто перетворені на неприбуткові комунальні некомерційні підприємства, які юридично готові перейти на прямі договірні відносини.

-Філософія медичної реформи полягає в тому, що лікарні не будуть фінансуватися за кількістю ліжкомісць або за квадратними метрами. Фінансується виключно надання медичних послуг, тому НСЗУ сформувала 27 пакетів послуг, серед яких є пріоритетні (лікування інфаркту, інсульту, допомога при пологах, рання діагностика онкозахворювань). З 1 квітня усі заклади вторинного і третинного рівня повинні перейти на пряме фінансування з НСЗУ. Всі заклади вторинного і третинного рівня області комп’ютеризовані. Наразі ступінь комп’ютеризації медичних закладів області складає 82,7 %», – повідомив Владислав Скальський.

Керівник регіону підкреслив, що 1 лютого 2020 року по всій Україні було днем перевірки здатності лікувальних закладів вторинного і третинного рівня до роботи з НСЗУ.

  • Я можу з упевненістю констатувати, що Вінниччина є однією з найкраще підготовлених областей України до переходу на прямі договірні відносини з НСЗУ, – зазначив Владислав Скальський.

Окрім того, Владислав Скальський повідомив, що сьогодні відбулась всеукраїнська селекторна нарада під головуванням Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, під час якої також порушили низку важливих питання розвитку галузі охорони здоров’я. 

«На порядку денному галузі охорони здоров’я нашої держави сьогодні стоїть термінова проблема. Це ситуація з коронавірусом у світі та готовність України до протистояння епідемії в разі необхідності. Ми провели декілька засідань спеціальної комісії. Напрацьований обласний план дій у разі, якщо короновірус таки виявлять у нашій державі», – підкреслив керівник регіону.