Про це сказав очільник Директорату громадського здоров’я МОЗ Андрій Скипальський на брифінгу щодо ухвалення постанови Кабміну «Про заходи запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV».

Він пояснив, що йдеться про подання запиту у Резервний фонд, з якого мають виділити гроші різним відомствам. Скрипальський наголосив, що спочатку буде сформована потреба, а вже потім буде поданий запит до Резервного фонду і Мінфіну, повідомляє Укрінформ.

Представник Директорату зазначив, що згідно розпорядження Уряду, встановлюється режим посиленої готовності єдиної системи цивільного захисту для унеможливлення виникнення надзвичайних ситуацій державного рівня через можливе розповсюдження інфекційних хвороб, спричинених коронавірусом.

Документом передбачене й дія тимчасового карантину для осіб, що приїздять або можуть прибути напряму з китайської провінції Хубей.

Також пан Скрипальський сповістив, що ухвалений Кабміном Національний план протиепідемічних заходів містить чіткі вказівки різним державним органам влади. Документ регламентує процедуру та пункти пропуску через кордон, де можуть застосовувати міжнародні медико-санітарні правила. У разі загострення ситуації, перехід через кордон буде здійснюватися лише через ці пропускні пункти.

Згідно прийнятого документу, всі працівники, які так або інакше можуть зіткнутися із захворюванням, мають бути забезпечені всіма необхідними засобами. Також має бути підготовлена госпітальна мережа для прийому пацієнтів, створені додаткові місця у разі ускладнення. Регламентується й розроблення схеми перепрофілювання медустанов на випадок масового надходження пацієнтів з коронавірусом.

В рамках документу зазначено, що лабораторії, заклади громадського здоров’я мають бути забезпеченими тест-системами. Медпрацівники, в свою чергу, повинні пройти підготовку з питань епідеміології, клініки, діагностики, лікування нової коронавірусної інфекції.

Скипальський сказав і про оновлення розробку клінічних настанов діагностики, лікування, профілактики китайського коронавірусу. МОЗ вже у березні має подати для ухвалення до Уряду оновлену  редакцію збірки правил санітарної охорони територій.