Інформацію щодо епідемічної ситуації із захворюваності на грип і ГРВІ та стану здійснення заходів по зменшенню інтенсивності епідемії грипу присутніх поінформувала директор департаменту охорони здоров’я  Людмила Грабович: «Ми щотижнево здійснюємо моніторинг ситуації у Вінницькій області і ще минулого тижня рівень захворюваності був нижчим від епідпорогу на 10%. Але вже тоді Департамент освіти ОДА, спільно з Департаментом охорони здоров’я  прийняв рішення покроково закривати ті освітні заклади і дитячі садочки, у яких епідпоріг перевищував норматив. Наразі епідпоріг перевищено на 23%. Є 55 випадків грипу, з яких 25 тестово підтверджені, а 25 підтверджено лабораторним центром – це грип А. Також є декілька важких пневмоній, але стан цих хворих наразі покращується і переходить у легкий.

Порадившись зі всіма дотичними службами області, ми ініціювали проведення сьогоднішньої наради, аби запровадити карантинні заходи по всій області. Крім того, в Кабінеті Міністрів України сьогодні також проводитиметься засідання, на якому підніматиметься питання щодо запровадження таких заходів по всій території України, адже рівень захворюваності перевищує епідпоріг по всій країні». Про це повідомляє сайт Вінницької ОДА.

Разом з тим Людмила Грабович повідомила, що в аптечній мережі області наявні в достатній кількості засоби захисту, противірусні препарати та антибіотики для лікування бактеріальних інфекцій, а лікарні області забезпечені препаратом «Таміфлю». Найголовніше, на чому наголошують фахівці, не перебувати в людних місцях, якщо людина вже захворіла. Необхідно залишатися вдома, зв’язуватися з сімейним лікарем і чітко виконувати всі вимоги, які будуть виставлені сімейним лікарем відповідно до стану здоров’я пацієнта.

Щодо роботи навчальних закладів області проінформував в.о. директора Департаменті освіти і науки ОДА Володимир Буняк: «У зв’язку з погіршенням епідситуації комісією прийнято рішення про призупинення навчання в усіх загальноосвітніх навчальних закладах Вінницької області з 4 лютого на 10 днів. Дитячі садочки продовжують працювати. При необхідності закриватись можуть окремі групи, адже кожна має окремий вихід, що зменшує контакт дітей та розповсюдження інфекції. Стосовно університетів, інститутів, коледжів та училищ, то вони також продовжують навчання в звичайному режимі. При виникненні ускладнень, адміністрація закладів самостійно контролює ситуацію та вирішує питання щодо призупинення навчального процесу».

Загалом протягом останнього тижня по медичну допомогу з приводу ГРВІ звернулося 13 тис. 831 особа, серед захворілих 8 тис 824 дитини. В цілому по області спостерігається високий рівень інтенсивності захворюваності на грип та ГРВІ, що складає 890,4 випадки на 100 тис. населення.

За результатами лабораторних досліджень у Вінницькій області в переважній більшості циркулює вірус грипу А (H1N1). З огляду на це, прогнозується зростання захворюваності на грип та ГРВІ.

Таким чином комісією прийнято рішення щодо посилення заходів протидії поширенню захворюваності та забезпечити дієвий контроль з боку керівників відповідних служб, підприємств, установ, організацій щодо підтримання відповідного повітряно-температурного режиму в дитячих дошкільних та освітніх закладах, лікувально-профілактичних установах, житлових приміщеннях та транспорті.

Крім того, передбачається посилення протиепідемічного режиму у місцях масового перебування людей, а також проведення специфічної профілактики грипу згідно діючих нормативів, забезпечити наявність запасу в лікувальних закладах лікарських засобів: противірусних та антибактеріальних препаратів, а також засобів індивідуального захисту, дезінфекційних, антисептичний препаратів.