БОТУЛІЗМ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ І ЯК УБЕРЕГТИСЯ

Ботулізм – це важка, потенційно смертельна хвороба, яка може призвести до тяжких наслідків. Водночас, ботулізму у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясо, риба, рідше - овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Хвороба не передається від людини до людини.

В минулому році в Україні на ботулізм захворіло 127 людей. Троє з них - діти у віці 12, 14 та 17 років. П’ятеро людей померло.

Порівняно з 2018 роком, кількість постраждалих від ботулізму у минулому році збільшилася на 9%.

У Вінницькій області у 2019 році зареєстровано 10 випадків ботулізму, а у цьому році вже зареєстровано 5 випадків.

Ботулізмом заражаються майже з однаковою частотою як чоловіки, так і жінки. Понад 75% тих, хто заразився, є люди у віці 25–55 років.

Ботулотоксини входять в число найсильніших з відомих на сьогоднішній день речовин смертельної дії.

Спори, що виробляються Clostridiumbotulinum стійкі до високих температур і широко розповсюджені в навколишньому середовищі. При відсутності кисню ці спори проростають, розвиваються і починають виділяти токсини. Існує 7 різних форм ботулотоксину - типи A - G. Чотири з них (типи A, B, E і в рідкісних випадках F) викликають ботулізм людини. Типи C, D і E викликають хворобу у ссавців, птахів і риб.

Ботулотоксини потрапляють в організм при споживанні продуктів, які не пройшли належної обробки, в яких бактерії або спори виживають і виробляють токсини. Основною причиною ботулізму людини є харчова інтоксикація, але він може бути викликаний кишковою інфекцією у немовлят, раневими інфекціями і в результаті вдихання.

Профілактика ботулізму

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
  • м'ясних та грибних консервів,
  • консервів домашнього виробництва,
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).  Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
  • сильно виражена сухість у роті,
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає),
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
  • запаморочення,
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

Хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Лікування ботулізму

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків - введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

Директор департаменту

ГРАБОВИЧ Людмила Олексіївна

 

Адреса: 21036, Хмельницьке шосе, 7

Тел/факс: 66-12-05 Факс 66-12-11

E-mail: upr_zdorov@vin.gov.ua