Про епідеміологію 2019-nCoV наразі відомо недостатньо, щоб зробити остаточні висновки про повні клінічні особливості захворювання, інтенсивність передачі від людини до людини та первісне джерело спалаху.

Зважаючи на збільшення туристичних потоків, яке значно збільшиться протягом китайського Нового року в останній тиждень січня, ВООЗ радить вживати заходів щодо обмеження ризику вивезення або імпорту хвороби без зайвих обмежень міжнародного обігу.

Міжнародні мандрівники: дотримуйтесь звичайних заходів обережності

Коронавіруси - це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до Близькосхідного дихального синдрому (MERS) та тяжкого гострого респіраторного синдрому (ГРВІ). У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання до, під час подорожі або після неї, мандрівникам рекомендується звернутися до лікаря та поділитися історією подорожей з ним.

Органи охорони здоров’я повинні надавати мандрівникам інформацію для зменшення загального ризику виникнення ГРВІ через медиків, туристичних медичних клінік, туристичних агентств, операторів транспорту та пунктів пропуску.

Стандартні рекомендації ВООЗ для широкої громадськості щодо зменшення впливу та передачі цілого ряду хвороб включають гігієну рук та практику безпечного харчування:

Часто мити руки або обробляти дезінфекуючими засобами;

При кашлі та чханні прикрийте рот і ніс зігнутим ліктям або паперовою хусткою; Використану хустку варто негайно викинути та вимийти руки;

Уникати тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;

Якщо у вас підвищена температура тіла, кашель і утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та поділіться з ним попередньою історією подорожей;

Відвідуючи живі ринки в районах, в яких зараз спостерігаються випадки появи нового коронавірусу, уникайте прямого незахищеного контакту з живими тваринами та поверхнями, які контактують з тваринами;

Слід уникати споживання сирих чи недоготованих тваринних продуктів. З сирим м'ясом, молоком чи органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення.

Поради щодо скринінгу в країнах без передачі нового коронавірусу 

Під час поточного спалаху коронавірусу 2019-nCoV більшість випадків хвороби в аеропортах було виявлено саме завдяки температурному скринінгу. Замірювання температури повинно супроводжуватися поширенням повідомлень, спрямованих на підвищення обізнаності серед мандрівників про ознаки та симптоми захворювання, а також на заохочення повідомляти медпрацівників про історію подорожей.

Округам, які проводять температурний скринінг, рекомендується створити належний механізм збору та аналізу даних.

Органи громадського здоров’я повинні посилити співпрацю з операторами авіакомпаній для управління випадками на борту літака та звітування у випадку виявлення мандрівника із симптомами респіраторних захворювань.

Технічні рекомендації ВООЗ щодо спостереження та визначення випадків, лабораторного дослідження, клінічного ведення підозр на новий коронавірус, домашнього догляду за пацієнтами з підозрою на новий коронавірус, профілактики та контролю інфекцій, повідомлень про ризики та зменшення передачі від тварин людям доступні на сайті ВООЗ. Переклад документів було надіслано Центром громадського здоров'я України на відповідні установи та організації.

Поради щодо виїзного скринінгу в країнах чи районах з постійною передачею нового коронавірусу 2019-nCoV (нині КНР)

Провести скринінг виїзду в міжнародних аеропортах та портах в постраждалих районах з метою раннього виявлення симптоматичних мандрівників для подальшої оцінки та лікування, а отже, запобігання поширення хвороби. Одночасно мінімізувати втручання у міжнародний трафік.

Виїзд скринінгу включає перевірку на наявність ознак та симптомів (лихоманка вище 38 °С, кашель), опитування пасажирів із симптомами респіраторної інфекції, які залишають уражені райони. Направляти мандрівників із симптомами на подальше медичне обстеження з тестуванням на 2019-нCoV та утриманням підтверджених випадків під ізоляцією та лікуванням.

Заохочуйте обстежуватись у вітчизняних аеропортах, на залізничних вокзалах та на залізничних автостанціях, якщо це необхідно.

Мандрівників, які мали контакт з підтвердженими випадками або потенційним джерелом інфекції, слід помістити під медичне спостереження. Контакти з високим ризиком повинні уникати подорожей протягом тривалості інкубаційного періоду (до 14 днів).

Здійснюйте інформаційні кампанії щодо охорони здоров’я в пунктах пропуску, щоб підвищити обізнаність щодо зниження загального ризику ГРВІ та подальший дій мандрівника, у якого наявні симптоми хвороби.

Попередні поради щодо процедур хворого мандрівника, виявленого на борту літака, та в пунктах пропуску залишаються незмінними (див. Поради ВООЗ від 10 січня 2020 року) .

ВООЗ не радить застосовувати будь-які обмеження міжнародного трафіку, виходячи з наявної на даний час інформації про новий коронавірус.