1. Затвердити такі, що додаються:

Порядок створення госпітальних округів;

Типове положення про госпітальну раду.

  1. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним державним адміністраціям забезпечити функціонування госпітальних округів у порядку, встановленому цією постановою.
  2. Рекомендувати Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним державним адміністраціям утворити госпітальні ради та керуватись Типовим положенням про госпітальну раду.
  3. Визнати такою, що втратила чинність,постанову Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 р. № 932“Про затвердження Порядку створення госпітальних округів” (Офіційний вісник України, 2016 р., № 99, ст. 3218).

 

Загальні положення

Госпітальний округ - це функціональне об’єднання закладів охорони здоров’я, розміщених на відповідній території, що забезпечує надання вторинної (спеціалізованої) та госпітального етапу екстреної медичної допомоги населенню такої території (пункт 2).

Створення госпітальних округів здійснюється на основі поєднання таких принципів:

  • безпечність та якість медичної допомоги на основі доказової медицини;
  • своєчасність доступу до медичної допомоги;
  • економічна ефективність, яка полягає у забезпеченні максимально можливої якості медичної допомоги за умови раціонального та ощадливого використання ресурсів ( пункт 5).

 Виконання функцій багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування першого або другого рівня покладається на заклади охорони здоров’я у складі госпітального округу, що забезпечують надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги та госпітального етапу екстреної медичної допомоги в умовах цілодобового стаціонару, з обов’язковою наявністю відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги відповідно до об’єму надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, що повинен забезпечуватися багатопрофільними лікарнями інтенсивного лікування першого та другого рівня, який затверджується МОЗ (пункт12).

Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування першого рівня повинна забезпечувати надання медичної допомоги не менш як 120 тис. осіб. (пункт14).

 Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування другого рівня повинна забезпечувати надання медичної допомоги не менш як 200 тис. Осіб (пункт15).

Постановую Кабінету міністрів України визначаються опорні заклади охорони здоров’я на період до трьох років (пункт19).

До опорних закладів охорони здоров’я можуть бути віднесені комунальні та державні заклади охорони здоров’я:

  • функціональні потужності та об’єм медичної допомоги яких відповідають або можуть бути підвищені для визначення їх багатопрофільною лікарнею інтенсивного лікування першого або другого рівня;
  • інші заклади охорони здоров’я, які надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу і визначаються з урахуванням пріоритетів розвитку сфер охорони здоров’я, затверджених МОЗ (пункт20).

 Перелік опорних закладів охорони здоров’я затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням МОЗ та може бути переглянутий за результатами виконання програми державних гарантій медичного обслуговування населення (пункт22).

ПОСТАНОВА